Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cum se poate deschide robinetul de bani pentru buget

gaz_marea_neagra.jpg

Studiu realizat de compania de consultanță Deloitte analizează efectele pe care le-ar avea asupra economiei romanesti investițiile în exploatarea resurselor energetice din Marea Neagră. Bugetul ar avea de câștiga, la fel și piața muncii.

Un studiu recent realizat de compania de consultanță Deloitte analizează “contributia proiectelor de investiții din Marea Neagră la dezvoltarea economiei românești”. Tema este importantă pentru că avem o certitudine: în perimetrul românesc din Marea Neagră există zăcăminte de gaze naturale. Pe lângă această certitudine, avem și o serie de teme de dezbatere sensibile, precum nivelul investițiilor necesar exploatării resurselor energetice din Marea Neagră, beneficiile pe care aceste investiții le vor aduce economiei, în general, și bugetului de stat, în particular.

Studiul Deloitte pleacă de la situația la zi. Astfel, în anul 2016, consumul anual de gaz natural a fost de 10 miliarde de metri cubi, din care 1,3 miliarde de metri cubi au fost importați, iar restul provin din producția internă. România are în sol, rezerve de gaz dovedite de aproximativ 105 miliarde de metri cubi, ceea ce înseamnă consumul intern pentru o perioadă de 10 ani și jumătate. În ceea ce privește țițeiul, situația este mai complicată, în sensul că rezervele interne mai acoperă consumul echivalent pentru patru ani și patru luni.

Pentru a putea menține nivelul de consum al gazelor naturale, România are nevoie de noi surse de producție. Variantele luate în calcul sunt descoperirea de noi zăcăminte pe teritoriul onshore (variantă puțin probabilă), exploatarea gazelor de șist (variantă care este puternic contestată) și trecerea la investiții și exploatare a rezervelor din Marea Neagră, adică din teritoriul offshore.

Important este că în urmă cu câțiva ani, în Marea Neagră, s-au descoperit rezerve exploatabile cuprinse între 42 și 84 miliarde de metri cubi, într-un singur perimetru. În același timp, trebuie spus că proiectele offshore sunt considerate ca având un risc investițional crescut. Costurile exploatării depind de adâncimea apei la care se realizează, de distanța față de țărm sau de adâncimea sondei folosite. Aceste investiții pot avea însă și un avantaj, în sensul că durata lungă de implementare și exploatare le face mai puțin vulnerabile la fluctuațiile de preț. Producția de hidrocarburi offshore, adică în Marea Neagră, poate fi considerată ca un proiect de investiții pe termen lung.

Interesant este că investițiile vor trebui să se concentreze asupra exploatării resurselor din perimetru și aducerii lor până la teritoriul României, întrucât sistemul de transport de gaze naturale, proiectat în anii 60, poate transporta o cantitate de gaze de trei ori mai mare decât nivelul actual. Sistemul a fost gândit pentru industria socialistă care a trecut printr-un amplu proces de restructurare.

Analiza Deloitte realizează o evaluare a efectelor pe care investițiile energetice din Marea Neagră le vor avea asupra economiei românești. Pentru că este vorba despre investiții pe termen lung, perioada luată în calcul este între anii 2018 și 2040. Investițiile necesare în tehnologie sunt de 15,7 miliarde dolari, iar cele operaționale ajung la 6,5 miliarde dolari. Efectele vor fi: crearea a 30.000 de locuri de muncă și realizarea unei producții suplimentare de bunuri și servicii în valoare de aproximativ 71 miliarde dolari. Bugetul statului va avea venituri suplimentare, ca urmare a acestor investiții, de 26 miliarde dolari, din care 5,5 miliarde dolari încasați doar din redevențe. În medie, pe an, încasările bugetare ar putea să fie, în următorii 22 de ani, de 1,13 miliarde dolari, ceea ce reprezintă un sfert din deficitul bugetar înregistrat în anul 2016.

Datele pot fi completate și cu efectele indirecte în economie, în sensul investițiilor în sectoare conexe. Cifrele studiului arată că vor exista, tot în următorii 22 de ani, investiții de 9 miliarde dolari, 42.000 de noi locuri de muncă și venituri de 18 miliarde dolari la bugetul de stat.

Important este și că statul nu trebuie să contribuie cu niciun ban la aceste investiții. Cel mult, statul trebuie să “producă” o legislație coerentă, previzibilă și încurajatoare și eventual o strategie energetică. Deci, statul ar trebui doar să nu descurajeze investitorii. Premiul pe care îl obține sunt locuri de muncă și bani la buget.

 
Cum se poate deschide robinetul de bani pentru buget (AUDIO)