Un pas înainte la PIB, stagnare la salarii

euro.jpg

România a atras 16% din fondurile europene alocate în actualul exercițiu bugetar.
România a devenit a 16-a țară din Uniunea Europeană după mărimea produsului intern brut.
Sursa imaginii: 
pixabay.com

A fost entuziasm mare în urmă cu câteva zile. Datele publicate de Eurostat arată că România a devenit a 16-a țară din Uniunea Europeană după mărimea produsului intern brut. S-a remarcat faptul că România a întrecut Grecia (măcinată de criza severă declanșată în anul 2008) și se pregătește să depășească și Cehia.

Desigur, urcarea în clasamentul europena al PIB este un fapt de semnalat. Dar entuziasmul ar trebui să fie mai moderat, dintr-un motiv simplu: la foarte multe capitole, România se află în subsolul clasamentului din Uniunea Europeană. De exemplu, dacă la indicatorul produs intern brut mai adăugăm încă unul, și anume numărul de locuitori, vom avea un rezultat dezamăgitor constatând că România se află pe ultimele locuri în Uniunea Europeană.

Clasamentul european al statelor în funcție de PIB arată diferențele de mărime ale economiilor. Astfel, Germania este pe primul loc cu un produs intern brut de 3.300 miliarde euro, adică 21% din PIB-ul total al Uniunii Europene. Franța și Germania realizează împreună mai mult de o treime din PIB-un Uniunii Europene sau mai exact 36%.

În ceea ce privește zona euro, produsul intern brut totalizează 11.200 miliarde euro, ceea ce înseamnă 73% din Uniunea Europeană. În acealasi timp, Germania și Franța totalizează împreună jumătate din PIB-ul zonei euro, iar Italia și Spania mai realizează, tot împreună, încă un sfert.

Pentru amatorii de statistici europene trebuie să remarcăm și că România a ajuns, în luna aprilie, economia cu cea mai mare inflație din Uniunea Europeană, de 4,3%. Mai există în Europa două “relicve” rămase cu inflația negativă, Cipru și Irlanda plus Portugalia care se află la un minim de 0,3%. Mediile ratei inflației la nivel european rămân scăzute: 1,2% în zona euro și 1,4%, în întreaga Uniune Europeană. România are cea mai mare rată a inflației, 4,3%, și este urmată de Slovacia, cu 3%, și Estonia 2,9%. Cauzele pentru care România a ajuns să aibă cea mai mare creștere a prețurilor de consum sunt în continuare obiect de dispută. Guvernul aruncă vina către Banca Națională, dar analizele băncii centrale arată cauzele mult mai clar și anume măsurile fiscale și salariale plus creșterea tarifelor la gaze și energie electrică.

În fine, un studiu KPMG arată încă o dată situația economiei românești. De această data, din punctul de vedere al salariului minim. Astfel, din cele 20 de state europene care au legislație privind salariul minim, Bulgaria, cu 261 euro, Lituania, cu 400 euro și România, cu 416 euro, sunt țările cu cele mai mici salarii minime. Pe primele trei locuri se află Luxemburg cu aproximativ 2.000 euro, Irlanda, cu 1834 euro și Germania, cu 1.818 euro.

Dacă, însă, luăm în calcul salariul mimim net, România, cu 243 euro, se află pe ultimele două locuri în Europa, alături de Bulgaria, unde salariul net este de 202 euro.

Interesant este că studiul arată și nivelul de taxare al muncii. Dacă la salariu România este pe ultimele locuri, la taxare se află printre primele cu o cotă de 44%. Nivelul taxării diferă de la 87%, cota aplicată în Franța, și 15%, în Irlanda. Ceea ce ne arată cât de diferite sunt impozitele și contribuțiile în țările europene.

Așadar, progresele legate de creșterea PIB sunt temperate de rezultatele privind salariile.

 
Un pas înainte la PIB, stagnare la salarii (AUDIO)