Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


România, primul stat ce importă rachete Iron Dome din Israel. Expert: Esențial e dacă se face transferul de tehnologie

iron_dome.jpg

Image source: 
wikipedia / flickr

România ar putea să cumpere IRON DOME, sistemul israelian de apărare antiaeriană de joasă altitudine, folosit în special la granița cu Fâșia Gaza, relatează presa isareliană. Romaero ar fi semnat deja contractul, susțin jurnaliștii.

La RFI, generalul Alexandru Grumaz reamintește că Parlamentul a aprobat opt programe de înzestrare a Armatei, în valoare de 9 miliarde de euro. În aceste programe sunt incluse și rachetele pentru apărarea antieriană la altitudini joase, explică expertul militar. 

Mai departe însă, atrage atenția Alexandru Grumaz, e esențial modul în care se încheie astfel de contracte, respectiv dacă se va face și transferul de tehnologie. E relevant, mai ales în contextul politic și nivelul de transparență pe care îl va permite guvernul României:

Alexandru Grumaz: Iron Dome distruge în zbor rachetele lansate din echipamente multisistem, lansatoare multiple. Sunt de asemenea proiectilele de artilerie și proiectilele de mortiere. Deci pe acestea le distruge Iron Dome. Distanța efectivă a lui este de 4 la 70 de km. Din punct de vedere al necesității, e clar că noi avem nevoie de un sistem de apărare antiaeriană la joasă și foarte joasă înălțime. Că va fi Iron Dome, că va fi altceva, nu știu.

Reporter: Acestea sunt datele tehnice. Iron Dome are și o componentă navală.

A..G.: Da. Pentru că tot în programele de înzestrare este un program de modernizare a fregatelor. 

Rep.: La pachet cu această afacere cu partenerii israelieni ar putea veni și expertiza, iar România ar urma să obțină și licență proprie de producție.

A.G.: Noi avem o lege de offset, care permite reîntoarcerea a 80% din banii pe care i-ai investit într-un echipament militar în țară. Și tototdată poți să faci producție în țară. 

Rep.: România va produce sau israelienii vor deschide linia lor de producție în România?

A.G.: Ei, asta nu știm. Vedeți? E mai complicat. De asta nu știm, pentru că nu este deloc transparență în ceea ce privește programele militare. Nu vedeți că aflăm și noi din presă? 
 

Rep.: E firesc să fie așa? 

A.G.: Nu, nu. Nici pe departe. Mai ales în ziua de astăzi când lucrurile trebuie foarte bine știute și transparente. Pentru că o societate democratică prin asta se caracterizează. Ori dacă e opacă în anumite sectoare atunci nu poți să știi ce este în spate. Eu vreau să vă spun așa: o astfel de baterie de rachete Iron Dome costă 50 de milioane de euro. O rachetă costră între 40 și 100 de milioane. 

Rep.: La acest nivel și pe acest fundal oarecum tensionat cu mutarea ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim e posibil ca un astfel de compromis politic să intre într-o negociere pe livrare și cumpărare de armament? Cu alte cuvinte, e posibil ca România,  dacă face acest pas, să obțină un preț mai bun?

A.G.: Este foarte greu de spus, dacă nu e negociat la vedere. Eu în general, lucrând în înzestrare, știu foarte bine că niciodată un program major de înzestrare n-a venit fără o componentă politică. Este absolute normal și toată lumea face așa. (…)  
Ascultă AICI interviul integral: