Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Guvernul ”umblă” la pilonul II de pensii

pensie_1.jpg

Image source: 
pxhere.com

Guvernul vrea să suspende contribuțiile la Pilonul II de pensii în perioada iulie-decembrie. E sistemul în care s-au strâns zeci de miliarde de lei. În spațiul public au apărut zvonuri și despre desființarea Pilonului II, dar guvernul le-a negat cu vehemență.

Programul legislativ al Guvernului pe 2018 include între altele, ca ”prioritate legislativă”, un ”proiect de lege privind reglementarea pensiilor obligatorii administrate privat (Pilonul II)”, cu precizarea că în perioada 1 iulie - 31 decembrie contribuțiile aferente acestuia vor fi suspendate, scrie Mediafax. Potrivit documentului, contribuțiile CAS ”sunt încasate integral la buget”, cu ”suspendarea contribuțiilor în perioada 1.07 - 31.12.2018”. În prezent, din sumele CAS pentru Pilonul I se direcționează automat 3,7% către Pilonul II.

O altă prevedere a proiectului citat este că se va stabili o ”contribuție a angajatului în suma fixă de 84 de lei în primul an”, contribuție care ”crește anual până la 125 de lei în anul 5” și va fi ”dedusă din impozitul pe venit”. Totodată, va exista și o contribuție a angajatorului ”egală cu a angajatului și dedusă din impozitul pe profit în funcție de mărimea companiei”, se mai arată în documentul guvernamental ciata de Mediafax.

Ultimele referiri la Pilonil II de pensii au stârnit o serie de controverse, pentru că neoficial s-a spus că acest sistem ori va fi ”desființat”, ori ar urma să nu mai primească - de la Pilonul I - contribuțiile stabilite prin lege. Aceste contribuții au scăzut de la 5,1% în 2017 la 3,7% în 2018, în condițiile în care pentru 2018 erau prevăzute să crească la 6%. Iată că în noul program legislativ este prevăzută suspendarea acestor contribuții în perioada 1 iulie - 31 decembrie 2018.

Guvernanții au negat continuu schimbările

Miercuri, liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat că informaţiile privind intenţia Executivului de a introduce ”contributivitate zero” la Pilonul II de pensii sunt ”o prostie şi o minciună”, el spunând că nu există un proiect oficial care să prevadă reforma sistemului de pensii.

”Eu sunt mai dur şi doamna prim-ministru este mai elegantă. Vă spun că este o prostie şi o minciună. Asta ca să nu complicăm răspunsul”, a declarat Liviu Dragnea, în momentul în care premierul Viorica Dăncilă a fost întrebată dacă Guvernul vrea să introducă o cotă zero la contribuţiile la pilonul II de pensii.

El a mai spus că nu există niciun proiect oficial care să prevadă reforma sistemului de pensii: ”În momentul în care orice instituţie privată, publică, îşi dă cu părerea despre ceva ce nu există, este doar parte dintr-un corp de oameni care critică aşa pentru că trebuie să critice. Despre ce reformă a sistemului de pensii vorbim când nu a apărut nimic oficial, nu am început o discuţie clară? Despre ce pilon II de pensii putem vorbi în condiţiile în care nimeni în mod oficial nu a prezentat un proiect?”.

De asemenea, vicepremierul Viorel Ştefan a declarat, sâmbătă, la Antena 3, că nu există nicio discuţie în acest sens: ”Nu există nicio discuţie, nicio evaluare în acest sens. Este exclus să modificăm ceva la Pilonul II. Dacă nu există niciun demers în acest sens, exclud posibilitatea ca în acest an să fie vreo modificare”.

Informaţiile privind desfiinţarea Pilonului II de pensii au apărut în spaţiul public încă din aprilie, însă acestea au fost negate de reprezentanţii coaliţiei de guvernare. Atunci, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, afirma că nici Legislativul şi nici Executivul nu au în vedere naţionalizarea Pilonului II de pensii, el precizând că cei care au cotizat la fondurile obligatorii administrate privat nu vor pierde la pensie.

Tot în aprilie, Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România a anunţat că solicită autorităţilor să prezinte în mod transparent şi responsabil scenariile privind viitorul Pilonului II şi le-a cerut acestora să răspundă solicitărilor repetate de a iniţia un dialog cu toate părţile implicate.

Nerespectarea graficului de creştere a contribuţiilor la pensiile administrate privat a dus la o acumulare mai mică cu 12,9% în conturile românilor în ultimii zece ani, impactul la nivelul Pilonulului II fiind de 1,1 miliarde de euro, potrivit prezentării susţinute în aprilie, de APAPR, în Comisia economică din Senat.

Totalul activelor administrate privat, în cazului Pilonului II, erau de 41,7 miliarde lei în februarie, potrivit datelor Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România. Din această sumă, 7,2 miliarde lei (1,5 miliarde euro) reprezintă câştigul net obţinut de participanţi prin investirea banilor lor.