Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Nu plânge, Argentina! FMI vine să te salveze

argentina.jpg

Argentina este în pragul unei crize financiare și președintele țării a anunțat că va face apel pentru încheierea unui acord cu FMI.
Argentina este în pragul unei crize financiare și președintele țării a anunțat că va face apel pentru încheierea unui acord cu FMI.
Sursa imaginii: 
pixabay.com

Argentina a făcut apel la Fondul Monetar Internațional (FMI). Președintele argentinian a anunțat săptămâna trecută că va solicita o linie de credit de la FMI, dar, deocamdată, suma împrumutului nu a fost precizată oficial.

Gestul președintelui echivalează cu un adevărat act de curaj. FMI nu este deloc binevenit în Argentina. Ba dimpotrivă. Vechea criză argentiniană din anul 2001, și implicarea FMI, de atunci, îi face pe mulți argentinieni să aibă o adevărată traumă referitoare la instituția financiară internațională. Un sondaj recent arată că două treimi din argentinieni se opun revenirii FMI. Motivul este clasic: FMI a fost găsit vinovat pentru falimentul prin care Argentina a trecut în anul 2001, atunci când statul nu a mai putut să plătească ratele la zi dintr-o datorie externă totală de 100 miliarde dolari. Numai că și în Argentina FMI a fost un țap ispășitor, trecându-se prea usor peste greșelile autohtone în materie de politică economică.

Istoria se repetă. În anul 2015, actualul președinte a venit la putere cu promisiunea că va consolida economia și, în același timp, va trece la reformele de care Argentina avea nevoie. Pentru ca suferința să fie mai mică și pentru a exista și sprijinul popular, s-a încercat ca reformele să fie făcute gradual.

Numai că totul nu a fost decât un foc de paie care s-a stins repede. Pare a fi înscris în ADN-ul Argentinei să nu ducă până la capăt reforme ale economiei, să risipească bani de la buget și să aibă deficite mari. S-a întâmplat din nou. În anul 2015, atunci când creșterea economică a fost însoțită de un deficit bugetar extrem de mare, de 5,4%. Subvențiile generoase acordate sectoarelor de transport și energie și-au spus cuvântul asupra deficitului bugetar. Anul următor, problemele au revenit: scăderea economiei a atins 2,3%, rata inflației a urcat la 40%, consumul a scăzut, iar rata șomajului a ajuns până la 10%.

Anul 2017, a adus unele îmbunătățiri; o creștere de 4% și o scădere a inflației până la 24%, dar problema cronică a deficitului bugetar a rămas ajungând la un nivel de 3,9% din produsul intern brut.

Dincolo de datele fundamentale ale economiei argentiniene, a mai apărut o problemă: creșterea dobânzii la dolar a dus la ieșirea unor capitaluri străine din țările emergente, inclusiv din Argentina și a pus presiune asupra scăderii pesoului, moneda locală. Recent, banca centrală, în încercarea disperată de a opri ieșirea capitalurilor din țară, a crescut rata dobânzii de politică monetară de la 27,25% la 40% și a vândut 5 miliarde dolari din rezerva valutară pentru a susține moneda locală. Totodată, guvernul a anunțat că este gata să ia toate măsurile pentru ca deficitul bugetar să scadă în acest an de la 3,4% la 2,7% din PIB.

Cam târziu pentru că a mai apărut o vulnerabilitate, cea privind datoria publică. Cu o datorie publică mare, de 112% din PIB, în anul 2016, și cu o scădere rapidă a peso în raport cu dolarul, Argentina s-a confruntat și cu o creștere a costurilor de împrumut pe piața internațională. Investitorii nu au mai avut încredere într-o economie cu deficite mari de cont curent și bugetar și cu o inflație de 25%.

Noua criză argentiniană are câteva învățăminte și asemănări și cu alte state, inclusiv România. Criza a plecat de la lipsa reformei economice și a creșterii cheltuielilor publice, la care s-a adăugat schimbarea condițiilor din economia globală.

Există, și o diferență importantă față de România, în sensul că Argentina are o inflație mare, de 25%. Interesant este că Argentina a apelat la naționalizarea pilonului II de pensii, proces realizat în anul 2008, într-un moment delicat pentru buget. Pe termen scurt, adică în anul 2008, bugetul s-a echilibrat, numai că începând cu anul următor Argentina a revenit la deficit bugetar.

Lecția argentiniană este de reținut. Ea vorbește, în esență, despre felul în care o economie vulnerabilă se poate confrunta, aparent peste noapte, cu o criză.

 
Nu plânge, Argentina! FMI vine să te salveze (AUDIO)