Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Bâlbe și contradicții în privința pilonului II de pensii. Șeful Comisiei de Prognoză: A fost o eroare

bani.jpg

Statul a mai făcut un pas pentru înființarea unei bănci de dezvoltare. Proiectul de lege a fost adoptat în Senat și va însemna capitalizarea băncii cu un miliard de lei. Dacă bugetul va avea bani, anul acesta, să capitalizeze banca.
Sursa imaginii: 
pixabay.com

Bâlbe și contradicții în privința pilonului II de pensii. Liderul PSD, Liviu Dragnea, admite posibilitatea unei suspendări temporare a plăților către acest pilon, la doar câteva zile după ce cataloga astfel de intenții drept o prostie și o minciună.

În paralel, la RFI, președintele Comisiei Naționale de Prognoză, Ion Ghizdeanu susține că nu este vorba de niciun proiect de suspendare a pensiilor și că acea propunere apărută în spațiul public reprezintă o eroare a instituției pe care o conduce.

Ion Ghizdeanu recunoaște însă că a existat un scenariu intern în această privință. Totul ar fi pornit, spune oficialul, de la faptul că peste 1 milion de angajați din România plătesc contribuții la sistemul public și la pilonul II de pensii la nivelul salariului minim, deși ar câștiga mai mult.

Președintele Comisiei de Prognoză a dat exmplul jurnaliștilor.

Ion Ghizdeanu:  Nu este vorba despre un proiect de suspendare a pensiilor, nu este vorba de niciun proiect, ci este vorba despre un program legislativ în care am propus...s-a propus de la noi și asta este eroarea un proiect privind pilonul II, deci nu este vorba despre suspendare. Ne asumăm această eroare. 2. Conform prevederilor legale și se poate vedea inclusiv în programul de convergență, Comisia Națională de Strategie și Prognoză efectuează analize interne, scenarii, evaluări și în acest domeniu și în alte, cu privire la evoluția pe termen lung. În acest considerent, evident că am făcut și anumite analize și evaluări legate despre sistemul de pensii...și sunt, evident, anumite analize interne sau variante la scenarii. Dar sunt lucruri interne. Poate dintr-un exces de zel am trecut că ele ar fi putut să se ducă către un proiect de lege. Acolo însă nici nu era vorba de așa ceva pentru că este o analiză pe termen scurt. Acolo, cred că s-a avut la scenariu, nu știu sigur, problemele de opțiuni de stimulare, pentru că o problemă în România într-adevăr este, pentru tot sistemul de pensii este, dar pentru piața muncii este că avem peste 1 milion, inclusiv în presă, care lucrează sau sunt plătiți și plătesc la tot pilonul fie la salariul minim, fie sunt în economia ascunsă și, pentru a soluționa problemele pe termen lung, uneori e nevoie și de anumite propuneri legislative și noi avem, prin noua ordonanță, astfel de posibilități să facem, dar nu este nimic finalizat și ne asumăm eroarea.

Rep: Ce legătură are pilonul II de pensii cu ce mi-ați spus dvs mai devreme, cu inclusiv angajați din presă că sunt plătiți la negru?

Ion Ghizdeanu: Nu la negru. Am spus că sunt multe domenii unde se lucrează corect, oficial, fie pe drepturi de (nu se înțelege n.r.), dar contribuțiile și la public și dincolo sunt contribuții la salariu minim. Vă dădeam un exemplu, nu neaparat... (...) În general, și eu sunt profesor și, în general, cei care lucrează în anumite domenii au drepturi de autor și există caracter opțional de a merge la un sistem, să zicem public. Este așa?! E a doua întrebare în care ați reinterpretat ce am spus eu.

Rep: Bun, dar spuneți dvs că există scenarii și s-a strecurat această eroare în acel proiect de care ați vorbit...

Ion Ghizdeanu: Nu în proiect. Menționați și precizați  încă o dată este vorba de un proiect legislativ și nu un proiect de act normativ. Un proiect legislativ al Guvernului și a plecat de la noi o propunere cu această eroare.

Rep: Cine plătește pentru această eroare?

Ion Ghizdeanu: O să vedem. Nu vă pot spune în acest moment. Aș răspunde eu. Vă interesează cine răspunde? Eu o să răspund pentru că evident, pesemne că oricine ar fi nu ar putea să spună că nu ar fi știut și președintele Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză.

Rep: Există vreun scenariu care vizează și propunerea de a se umbla la pensiile speciale?

Ion Ghizdeanu: Tot sistemul este analizat în general. Da.

Rep: Analizați și pensiile speciale?

Ion Ghizdeanu: Sunt lucruri de analiză internă. Da.

Rep: Ce se întâmplă cu pilonul II de pensii?

Nu vă pot spune eu ce se întâmplă cu pilonul II de pensii, din moment ce a fost eroare. Nu există configurat ceva în cadrul Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză care să aducă în acest moment modificări asupra pilonului II de pensii.

Rep: Va rămâne cum este și acum?

Ion Ghizdeanu: Da.

 
Președintele Comisiei de Prognoză, Ion Ghizdeanu