Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Creșterea economică a României pusă la îndoială de Bruxelles

p036907-6437.jpg

Pierre Moscovici Bxls 2018
Zona euro nu se grabeste sa primeasca noi membri, spune Pierre Moscovici
Image source: 
European Union, 2018

Creșterea economică spectaculoasă a României este pe cale de a se prăbuși în lipsa reformelor structurale, spune astăzi Comisia Europeană în analiza sa de primăvară privind coordonarea economiilor europene, cunoscută sub numele de "semestru european".

România a urmat parțial recomandările de anul trecut ale Comisiei Europene în materie de reforme, fiscalitatea rămâne astfel nealiniată standardelor UE, sistemul educațional nu dă rezultatele dorite, șomajul scade pe alocuri dar sărăcia creste.

Creșterea economică se datorează exclusiv consumului domestic în timp ce investițiile sunt „subjugate”, spune executivul european. 

In România se înregistrează astăzi cea mai mare diferență din întreaga UE între TVA-ul încasat și cel care ar fi trebuit încasat.

Munca la negru este mai departe o problemă, per total șomajul scade, dar sărăcia creste. Somajul scade în sectoarele necalificate și în domeniul serviciilor. Angajatorii se plâng însă de dificultatea de a găsi forță de muncă și de volatilitatea acesteia. 

Scăderea taxelor si mărirea salariilor și a pensiilor în 2014 a dus la un deficit public care este în creștere și va ajunge la anul 3.9% din PIB, peste limita admisă de Pactul de Stabilitate. 

Sistemul de educație românesc nu dă rezultatele dorite, spune Comisia Europeană.

De manieră generala, nicio țară candidată la aderare pentru a intra zona euro nu întrunește astăzi condițiile necesare, spune executivul european în raportul său de convergență. Raportul este complementar cu cel al Băncii Centrale Europene care a publicat o analiză similară.

Din toate aceste țări, printre care și România, doar Bulgaria este mai avansată, dar Bruxelles o sfătuiește să nu se grăbească. 

Iar Ministerul Român al Afacerilor Externe a reacționat. 

Programul Național de Reformă și Programul de Convergență din mai 2018 cuprinde măsuri « care converg în mare parte cu recomandările formulate de către Comisia Europeană și conțin măsuri de răspuns la aceste provocări. », spune MAE