Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Economia, ca un poligon de încercare. Ținta: pensiile private

piloni_pensie.jpg

Sursa imaginii: 
site-ul Autorității de Supraveghere Financiară - Sectorul Pensii Private

Una din vorbele românești spune că „te legi la cap fără să te doară”. Adică, înseamnă a te complica atunci când nu este cazul. Tradus în domeniul economic, zicala se poate parafraza prin faptul că se fac schimbări fără să fie nevoie de ele.

Într-un moment în care economia crește și funcționează bine, cel mai înțelept lucru este, dacă nu o ajuți, măcar să nu încurci lucrurile. Inovația este minunată în industrie sau în tehnologie, dar se poate dovedi dăunătoare în științele sociale, adică la nivelul economiei.

Acest lucru s-a întâmplat în ultimul an și jumătate. Am asistat la decizii sau la propuneri de măsuri, cu caracter economic, revoluționare. Mai binele este dușmanul binelui, iar inovația poate fi dăunătoare. Cu o mulțime de schimbări anunțate sau făcute, economia românească a arătat în ultima perioadă precum un poligon de încercare. Există chiar opinii conform cărora dacă nu s-ar fi luat nicio măsură, economia românească ar fi crescut chiar cu unul sau două puncte mai mult.

Anul trecut, au fost schimbări în cascadă. Unele anunțate, altele efectiv implementate. S-a modificat sistemul de calcul al contribuțiilor sociale pentru salariile peste medie, s-a anulat scutirea de impozit pe salariile programatorilor, s-a ajuns ca angajații part-time sa vină cu bani de acasă în loc să primească un venit, s-a discutat câteva luni despre un ipotetic impozit pe gospodărie, care până la urmă a fost abandonat, s-a introdus TVA split fără efecte deosebite în economie, fapt dovedit chiar de încasările bugetare de la capitolul TVA, s-au transferat contribuțiile sociale de la angajator la angajat. La acest adevărat cocktail de modificări să mai adăugăm și celebra declarație 600 adoptată și schimbată. Mai complicat este că din păcate efectele pozitive ale acestor schimări nu se văd, nici în economie, nici la buget, iar logica modifcărilor rămâne, în cele mai multe situații, o necunoscută.

Anul acesta, este anul schimbărilor și discuțiilor pe tema pilonului II de pensii. Nu are sens să mai reluăm multitudinea de declarații contradictorii făcute de oficiali pe tema pensiilor administrate privat. Știm doar că guvernul va face o analiză a funcționării sistemului și că există dorința de a cere contribuabililor să opteze dacă doresc sau nu să cotizeze în continuare la sistemul de pensii administrat privat. De ce ar fi nevoie de exprimarea opțiunii? Singura logică pe care o vedem la această oră este declarația unui viceprim-minstru al guvernului care a spus intrarea în sistem s-a făcut în mod obligatoriu, iar acum ar trebui să existe o opțiune.

Nu are sens să reluăm datele importante ale sistemului de pensii administrat privat. Ele au fost prezentate. Active de 42 miliarde lei, din care 7 miliarde de lei obținuți din randamentele administratorilor. Sunt șapte milioane de contributori, dar sunt și foarte multe conturi goale, în sensul că o parte din salariați au o contribuție inconstantă în timp. Motivele țin, însă, de specificul forței de muncă din România, extrem de volatilă în anumite sectoare și în anumite domenii. În ultimă instanță, pilonul II de pensii administrat privat este o oglindă fidelă a pieței muncii, cu bunele și relele ei.

Este greu de înțeles de ce se dorește schimbarea unui sistem care funcționează, cel de pensii private. Este cu atât mai îngrijorătoare declarația ministrului finanțelor care a afirmat că în luna iunie sau iulie se va veni cu „un nou concept privind pensiile private”. Această sintagmă te poate pune pe gânduri, pentru că arată că se caută noi inovații în domeniul pensiilor private. Adică, se încearcă, din nou, să se schimbe ceea ce funcționează.

Mult mai util ar fi ca guvernul să pregătească un plan de măsuri de reducere a deficitului structural, așa cum solicită Comisia Europeană. Deocamdată, însă, intenția pare a fi de a strica și ceea ce mai merge în economie.