
Economie
Românii și punțile: Ce efect au zilele libere asupra economiei?
muncitori.jpg

”Guvernul dă zile libere dar de plătit, plăteşte angajatorul. (…) Dacă se mai dau multe, ajungem să muncim şase luni pe an. Nu poţi să te dezvolţi economic, dacă nu încurajezi munca”, a exploatat politic momentul, recent, liderul PNL, Ludovic Orban. De partea cealaltă, susținătorii așa numitelor punți susțin că astfel banii circulă și că aceste zile libere aduc beneficii hotelierilor, proprietarilor de pensiuni sau restaurantelor.
În medie, românii lucrează oricum mai mult comparativ cu cetățenii altor state europene, afirmă, la RFI, economistul George Vulcănescu. Zilele libere apărute brusc în calendar gripează însă economia, iar eventualele beneficii nu pot compensa blocajele, e de părere George Vulcănescu:
Ascultă AICI interviul integral:
"Există un clișeu cum că românul ar fi leneș. Că fuge de muncă. Și, iată, în termeni politici că muncește puțin. Dacă ne raportăm la sectorul bugetar, este o cu totul altă discuție. Dar nici acolo, pe anumite segmente, acest clișeu nu este aplicabil.(…)Când numărul de zile libere crește, România pierde. Dacă vorbim strict de sărbătorile legale cunoscute, atunci, da, am putea spune că pe anumite segmente există beneficii. Dar când peste noapte mai apare încă o zi liberă, știind apetitul românilor pentru iarbă verde și pentru mici și bere…nu cred că beneficiul economiei numei din, hai să spun, turism, este atât de important. Beneficiile trebuie judecate mai riguros. Zilele libere apărute intempestiv însemană blocaj în sectorul bugetar. Asta este pierdere pentru economie. "