Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Regiunile României vor fi avantajate după 2020

p0372080011h-39305.jpg

Corina Cretu la Strasbourg
Corina Cretu a prezentat cifrele de dicate politicii UE de coeziune post 2020
Sursa imaginii: 
European Union, 2018

In perioada de după 2020, România este printre puținele țări din estul UE care câștigă în materie de fonduri de coeziune. Conform propunerii Comisiei Europene, prezentată în 29 mai la Strasbourg, România câștigă 5 miliarde în plus față de perioada 2014-2020.

României i-ar putea fi alocată suma de 27,203 de miliarde de euro pentru fondurile de coeziune post 2020, o creștere cu 8% față de perioada actuală.

Aceasta este propunerea Comisiei Europene care intră acum în dezbaterea statelor membre. Se așteaptă ca discuțiile despre viitorul buget UE să fie cele mai dure din întreaga istorie a UE. 

Alte state estice, ca Estonia, Lituania , Letonia si Cehia pierd fonduri în primul rând pentru că regiunile lor nu mai sunt considerate sărace. 

Actuala viziune a Comisiei Europene este de a aloca mai multe fonduri sudului Europei si unor regiuni din Germania , în detrimentului celor din est care au fost răsfățate timp de 15 ani.

In plus, Bruxelles a adăugat aici si alte criterii de eligibilitate, cum ar fi rata șomajului tinerilor, clima, impactul migrației și criteriul controversat al respectării statului de drept. 

Plățile se vor face în baza  rezultatelor si nu doar bazat pe criterii "pur administrative”, a explicat comisarul Politicii regionale Corina Crețu.