Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Birocrația i-ar putea descuraja pe oameni să opteze pentru Pilonul II, crede deputatul USR Claudiu Năsui

pensii_bun.jpg

Birocrația i-ar putea descuraja pe oameni să opteze pentru Pilonul II, crede deputatul USR Claudiu Năsui.
Sursa imaginii: 
pixabay.com

Pilonul II de pensii va fi opţional. Anunțul a fost făcut aseară de ministrul Muncii Lia Olguța Vasilescu la România TV. “Varianta aceasta este bătută în cuie fără doar și poate”, a spus oficialul, care a adăugat că în cursul verii se va face o prezentare clară a Pilonului II de pensii pentru informarea cetăţenilor. Deputatul USR Claudiu Năsui crede că birocrația i-ar putea descuraja pe oameni să opteze pentru Pilonul II.

"Întrebarea este cum îl vor face opțional. Dacă se adoptă o metodă foarte birocratică de a alege pilonul II, nu o să aleagă nimeni pilonul II. De exemplu, dacă o să să trebuiască să faci trei dosare, să stai la patru cozi și eventual să faci asta lună de lună ca să stai la pilonul II. În schimb, dacă ai o opțiune implicită de a rămâne la pilonul II, în afara celor care aleg explicit să fie la pilonul I, atunci or să rămână. Toate lucrurile acestea depind de statul român, de cum va alege el să facă această politică, această opționalitate. Dânșii vorbesc întotdeauna de opționalitate doar pentru această bucată de 3.75% care mai merge acum la pilonul II. Ca să înțeleagă toată lumea, practic, din salariul unui om, 3.75% se duce la pilonul II. Ei nu vorbesc ca tot CAS-ul, de 25%, să se ducă acolo. Dacă vrem într-adevăr să comparăm cele două sisteme, atunci mă lași fie la pilonul I, fie la pilonul II. Eu aleg unde vreau să merg. Ei evident că nu or să facă acest lucru. Foarte probabil, având în vedere randamentele pe care le au fondurile de pilonul II, foarte multă lume o să aleagă să meargă către pilonul II. Dacă ar face lucrurile în sensul acesta, ar pierde foarte mulți bani la bugetul de stat. Așteptăm să vedem exact care este propunerea concretă a dânșilor".

Pe de altă parte, deputatul USR Claudiu Năsui observă că social-democrații au "mințit încă o dată".

"Chiar aveau planuri pentru pilonul II, chiar voiau să facă lucrurile acestea. Au spus că au comunicat asta încă de anul trecut. Îmi pare rău, acest lucru este fals. Până acum au negat lucrul acesta. Mai țineți minte anul trecut, când o directoare a unui fond de pensii a atras atenția asupra acestor planuri? Dânsa a spus că se vor face discuții în care pensia contribuabililor ar putea fi afectată. Pentru acest lucru a primit cea mai mare sancțiune din istoria ASF, inclusiv i s-a retras dreptul de a mai lucra într-un fond de pensii. Pentru o persoană care are o carieră acolo este devastator. Acești oameni ne spun că încă de anul trecut, când au negat că se vor lega de pilonul II și că îl vor atinge, când au sancționat oameni pentru că i-au contrazis, acum ne spun că aveau lucrul acesta în plan încă de anul trecut. Într-adevăr, presiunea de a pune mâna pe acei bani vine din faptul că ei au explodat cheltuielile bugetare fără acoperire. Vedem asta din execuția bugetară de până acum".