Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Dăncilă: Nu avem un proiect cu Pilonul II. Analist: Este un viciu important de comunicare la nivelul Guvernului

Guvernul pare să facă un pas înapoi în privința Pilonului II de pensii. Premierul Viorica Dăncilă a declarat că nu există niciun proiect în acest caz și le-a cerut jurnaliștilor să uite de subiect, cel puțin pentru moment.

Viorica Dăncilă a mai ținut să precizeze că pilonul II nu se va desființa. Șefa Guvernului pare să se contrazică însă cu ministrul Muncii.

Nu mai departe de săptămâna trecută, Lia Olguța Vasilescu spunea că acest pilon va fi opţional, iar în cursul verii va fi făcută o prezentare clară pentru informarea românilor.

Profesorul de economie Mircea Coșea spune la RFI că Executivul a renunțat la idee după reacția violentă a opiniei publice și a mediului de afaceri. În plus, asistăm la o tensiune politică foarte mare cu privire la decizia CCR de revocare a șefei DNA.

Mircea Coșea mai precizează că Executivul nu ar trebui să se atingă sub nicio formă de Pilonul II de pensii.

”Nimeni nu mai e convingător acum, sunt atâtea declarații și pro și contra. Reacția opiniei publice și a mediului de afaceri a fost extrem de violentă și cred că, pentru moment, nu se mai întâmplă nimic. Cel puțin în actuala situație când tensiunea politică este foarte mare, când există o problemă, mă refer la ceea ce se întâmplă cu DNA-ul, într-o discuție încă neclarificată din punct de vedere a poziției președintelui. Deci cred că ceea ce a spus doamna prim-ministru, să uităm de el (pilonul II), așa se va întâmpla. Cât timp, asta e altceva, nu știm când se va relua discuția.  Problema de fond este însă, după părerea mea, alta. Este un viciu important de comunicare la nivelul Guvernului (...) Credibilitatea economiei românești scade dacă nu există o claritate precisă, transparentă, zilnică în legătură cu intențiile guvernării. Dacă nu știi ce se întâmplă de pe o zi pe alta sigur că nu investești, nu vii în România acum, mai aștepți să vezi ce se va întâmpla”, a spus la RFI Mircea Coșea.

 
Profesorul în economie Mircea Coșea