Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Teodorovici ne aduce aminte de toate datoriile

anaf.jpg

Persoanele fizice au datorii la stat de 15 miliarde lei. O sumă care rivalizează cu datoriile companiilor. Guvernul caută un mecanism prin care să încaseze datoriile restante.
Image source: 
site-ul Agenției Naționale de Administrare Fiscală

Ministrul finanțelor, Eugen Teodorovici, a anunțat cu ocazia unei conferințe o cifră spectaculoasă. Și anume aceea că persoanele fizice au datorii totale la bugetele de stat de aproximativ 15 miliarde lei.

Cifra este oarecum neașteptată. De ce? Pentru că de ani de zile ne-am obișnuit să spunem că persoanele fizice sunt cele mai bune platnice. Adică, nu acumulează datorii, la stat, sau când le fac se grăbesc să le plătească. Cifrele prezentate de ministrul finanțelor tind să arunce în aer această credință. Doar un singur exemplu: în urmă cu doi ani, datoriile companiilor private erau de 12 miliarde lei, iar cele ale întreprinderilor de stat ajungeau tot la aproximativ 12 miliarde lei. Așadar, există trei poli ai datornicilor la stat: companiile de stat, cele private și populația. Iar datoriile sunt, după cum arată cifrele, sensibil egale între cele trei categorii.

Tema nu este nouă, anul trecut a fost publicată o așa-zisa listă a rușinii care cuprindea atât firmele care înregistrau datorii la bugetul de stat cât și persoanele fizice. Limita de la care acestea erau înscrise pe lista rușinii era de 15.000 lei.

Noutatea cu care vine ministrul finanțelor este amploarea fenomenului. 15 miliarde lei datorii către bugete nu este de ici de colo. Desigur, nu avem o analiză mai exactă a datoriilor. Sunt probabil incluse toate categoriile și cele care privesc taxele și impozitele locale, și cele care provin, de exemplu, de la veniturile obținute din activități independente. Sunt incluse chiar și amenzile de circulație, după cum a declarat chiar ministrul finanțelor. Există, la acest capitol, multe istorioare adevărate cu cetățeni care și-au plătit la timp amenda, dar efectuarea plătii nu a fost validată în baza de date a fiscului. De aici, o întreagă odisee care poate ajunge până la blocarea conturilor contribuabilului. Evident, acestea sunt excepții, ele reflectă erorile unui sistem care încă nu funcționează impecabil. Dar excepțiile nu pot duce totalul datoriilor cetățenilor până la nivelul de 15 miliarde lei. Problema este mai complicată și că o parte din datorii s-au acumulat în timp.

Aceasta este situația. Care arată rezolvarea? Ministrul finanțelor vede o soluție. Este vorba despre „un mecanism care să încurajeze plata acestor sume”, după cum se exprimă dl. Teodorovici. Mai clar spus, probabil că se va gândi la o schemă de scutire parțială de datorie a celor care le plătesc într-o anumită perioadă, sau mai exact în acest an. Schema s-a aplicat și pentru companii și a avut efecte limitate. Se poate folosi și pentru persoane fizice, dar și în acest caz intervine tema hazardului moral. Unii au plătit, alții nu. Dar mai important este cum s-a ajuns ca unele persoane să aibă datorii mari și istorice la stat? Se știe că, în ultimii ani, fiscul nu a ezitat să pună popriri pe conturile cetățenilor. Uneori, chiar cu un anumit exces de zel.

Fără îndoială, este nevoie ca statul să facă totul pentru a recupera datoriile. Rămâne însă de văzut care va fi eficienta schemei de plată. Pentru că ne-am obișnuit ca la începutul anului, atunci când pentru o perioadă limitată, se acordă o reducere la plata impozitelor locale, la ghișeele administratiei să se facă adevărate cozi. Totuși, în acest caz vorbim de buni platnici. În cazul datoriilor istorice este posibil să nu fie atât de mare înghesuiala la plată.

Este posibil ca demersul Ministerului Finanțelor să fie legat și de speranța ca prin plata datoriilor vor crește veniturile bugetare și implicit va scădea deficitul. Pare mai mult o iluzie. Experiența arată că datoriile acumulate, cu greu se mai recuperează. Și nu știm de ce ar fi altfel și în cazul persoanelor fizice.

Teodorovici ne aduce aminte de toate datoriile (AUDIO)