Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Programul Tezaur: Statul vrea să împrumute de la populație 4 miliarde de lei

piggy-bank-1056615_960_720.jpg

Image source: 
pixabay.com

Guvernul discută în ședința de vineri un proiect care permite Ministerului de Finanțe să se împrumute cu 4 miliarde lei de la populație, prin Programul Tezaur. Statul oferă o dobândă de cel puțin 4%, neimpozitabilă, cu mult peste oferta bîncilor comerciale pentru depozitele la termen.

Se creează astfel o concurență între stat și bănci, benefică populației, explică, la RFI, Radu Ciofu, analist economic. 
Un obstacol este însă lipsa educației finanicare a pupulației, spune Radu Ciofu: 

În esență aici ar fi un fel de concurență pentru a atrage niște bani. Și oriunde există concurență, în ultimă instanță favorizat e clientul final. Din punctual meu de vedere ar fi ok pentru populație să existe concurență și aici, să existe posibilitatea de a avea dobânzi ceva mai mari. În momentul de față inflația e mare, iar dobânzile sunt sub inflație. Deci prectic cine stă cu banii la bancă, îi pierde. N-ai vrea să ai o alternativă de plasament care să îți ofere o dobândă măcar cât inflația? (…) Din experiența mea în piața de capital, oamenii nu prea cunosc tipul ăsta de produse. 

Ascultă AICI interviul integral

Certificatele ar putea fi achiziționate, conform documentului analizat la guvern, de la Poșta Română și direct de la unitățile Trezoreriei Statului.