Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Guvernul se împrumută de la cetățeni. Să fie un avertisment pentru bănci?

dobanzi.png

Cum reușește Grecia să surclaseze România pe piețele financiare
Cum reușește Grecia să surclaseze România pe piețele financiare
Image source: 
pixabay.com

Guvernul se împrumută cu 4 miliarde lei de la populație printr-o emisiune de titluri de stat. Suma de 4 miliarde lei nu este neapărat foarte mare. Pentru a avea o imagine, statul se împrumută lunar, în medie, cu 4 miliarde lei. Nu de la populație, ci de la sistemul bancar. Diversificarea surselor de împrumut este binevenită. Numai că împrumuturile nu trebuie făcute neapărat pentru a lua bani din bănci, ci pentru a oferi o alternativă de economisire. Cu atât mai mult cu cât, cifrele arată că nivelul de economisire al populației este în creștere.

Este adevărat că titlurile de stat vor oferi o dobândă mai mare decât cea bancară, respectiv de 5% pe an. Dobânzile bancare la depozite sunt încă mici. Băncile mari oferă o dobândă de sub 1% pe an, în timp ce băncile care doresc să atragă lichiditate ajung cu dobânzile până la 1,5% pe an pentru un depozit nou creat. Din acest punct de vedere, dobânzile oferite de titlurile de stat ce vor fi emise în următoarea perioadă vor fi mai rentabile decât depozitele bancare. În plus, câștigurile obținute din dobânzile titlurilor de stat nu vor fi impozitate.

Este încă prea devreme să se poata spune că titlurile de stat pentru populație sunt un concurent serios pentru bănci. Dacă emisiunile de împrumut ar fi mult mai dese, s-ar putea înțelege că statul presează băncile să crească dobânzile la depozite pentru a fi la concurență cu dobânda la titluri de stat. Deocamdată, însă, statul nu a anunțat un calendar de împrumuturi de la populație, ci doar o singură emisiune.

Noua emisiune de titluri de stat nu ar trebui prezentată ca o acțiune care vizează băncile, adică prin care populația este îndemnată să renunțe la depozitele bancare pentru a cumpăra titluri de stat. Nu trebuie uitat că în ultimii ani, statul și-a asigurat finanțarea datoriei publice și a deficitului bugetar prin intermediul băncilor. Au fost luni la rând în care Ministerul Finanțelor a atras echivalentul a un miliard de euro numai de la bănci. De altfel, împrumutul de la sistemul bancar este mult mai comod și mai ieftin decât cel de la populație.

Pe de o parte, pentru că numărul actorilor implicați este mult mai mic, sunt doar câteva bănci care participă la licitații și nu mii sau zeci de mii de persoane fizice.

Pe de altă parte, pentru că randamentul la care se împrumută Ministerul Finanțelor se poate negocia, în sensul că dacă dobânzile cerute de bănci de la stat sunt considerate prea mari licitația poate fi respinsă, total sau parțial, și se poate relua peste o anumită perioadă.

Există mult entuziasm la Guvern pentru noua emisiune de titluri de stat anunțată pentru populație. Dar ea comportă și riscuri. Este vorba despre faptul că dacă nu va fi subscrisă în totalitate, vor apărea mai multe întrebări. Prima și cea mai importantă este de ce nu au cumpărat cetățenii titluri de stat? Pentru că nu au fost informați sau pentru că nu au încredere în economia românească și respectiv în statul român? Desigur, este prea devreme să avansăm răspunsuri, dar succesul emisiunii de titluri de stat va fi esențial pentru guvern.

Și mai există un parametru important de care trebuie ținut cont atunci când statul se împrumută, și anume costurile. Oricât de darnic ar dori să fie guvernul cu persoanele fizice, prin oferirea unei dobânzi mai mari decât cea a sistemului bancar, trebuie făcut un calcul de oportunitate. Adică, în situația în care costurile cu emisiunile de titluri de stat pentru populație sunt mai mari decât cele oferite sistemului bancar, guvernul ar trebui să aleagă varianta mai ieftină. Și nu este vorba doar despre dobânzi, ci și despre costurile operaționale, adică cheltuielile cu vânzarea titlurilor de stat. Este clar că vânzarea prin retail, adică pentru zeci de mii de beneficiari este mai costisitoare decât cea adresată sistemului bancar. Așadar, împrumutul adresat populației este oportun. Dacă, însă, emisiunile de titluri de stat pentru persoane fizice devin o obișnuință atunci se va pune serios problema efectului asupra economiei.

Guvernul se împrumută de la cetățeni. Să fie un avertisment pentru bănci? (AUDIO)