Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


AOAR: Mediul de afaceri, considerat ostil de către Guvern

aoar.jpg

Image source: 
pixabay.com

Autoritățile intenționează să elimine o prevedere care îi obligă pe angajatorii români să le ofere angajaților care provin din alte țări cel puțin salariul mediu pe economie, anunță ministrul Finanțelor. 
Eugen Teodorovici a transmis că s-a format deja un grup de lucru la guvern, care ar urma să găsească soluții pentru criza de pe piața forței de muncă. 

 

Prevederile legate de renunţarea la nivelul impus angajatorului în ceea ce priveşte salariul pe care trebuie să îl ofere angajaţilor veniţi din afara ţării ar urma să fie gata până în luna iulie.

Piața muncii are un deficit de zeci de mii de lucrători calificați – iar nivelul de salarizare nu e singurul obstacol pentru importul de lucrători, spune, la RFI, Cristian Pârvan, reprezentant AOAR. Dincolo de discursul public, guvernul nu arată un interes real pentru rezolvarea problemelor, pentru că ar intenționa să-și conserve propriul electorat, susține Cristian Pârvan: 

"Prima problemă e că numărul de premise de muncă aprobat la propunerea Ministerului Muncii este extreme de redus. Ani în șir a fost 10 mii, cu permise reînnoite cu tot. Ceea ce face ca numărul de muncitori care să poată fi aduși nu e mai mare de 2-3 mii. Cea mai birocratică și cea mai greu de înțeles și de acceptat e necesitatea de echivalare a studiilor de către Ministerul Educației. Din păcate e un proces absolut ca în Kafka.
(…) Mediul de afaceri e considerat ostil pentru că nu înțelege el cât de mari beneificii  vrea să îi facă guvernul. Din păcate, mediul de afaceri nu le vede. "

Ascultă AICI interviul integral: