Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Inflația crește îngrijorător Adrian Vasilescu la RFI: BNR e ca un pompier. Se duce și acționează

bnr.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Inflația continuă să crească și ajunge, potrivit datelor comunicate astăzi de Statistică, la o rată anuală de 5,41%  în luna mai. Tendința e ssusținută de creșterea prețurilor la energie, majorarea tarifelor în servicii și de scumpirea unor alimente, în special a legumelor. 

Mai mult, datele oficiale arată că salariul mediu a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii zece ani și, în plan extern, se estimează că pretrolul se va aprecia cu 20% până la finele anului. Banca Centrală are instrumentele necesare de echilibare, însă orice intervenție se poate face numai după ce se produce un șoc, explică, la RFI, consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu : 

A.V.: Avem mecanisme cu care să potolim inflația după ce se produce șocul. Politica monetară a Băncii Naționale. Altele nu sunt. Nicăieri în lume politica monetară nu acționează în momentul șocului. Când îți vin șocuri din astea….energia electrică se scumpește…Energia o găsești în toate produsele! 

Rep.: Vorbiți de efecte care se produc ulterior. Ne putem aștepta ca în lunile următoare comercianții să ridice și mai mult prețurile?

A.V.: Dacă nu vor acționa factorii de contrabalansare vom putea să vedem asta.

Rep.: Ținta de 3,6% (estimarea BNR pentru acest an) mai e realizabilă?

A.V.: Este realizabilă. E timp destul să acționeze factorii de contrabalansare. Banca Națională este ca un pompier. Nu se îngrijorează că a izbucnit un foc. Se duce și acționează. 

Ascultă AICI interviul integral: