
Economie
Cum mușcă inflația din creșterea salariilor
musca.jpg

Luna mai a adus câteva surprize prin prisma creșterii prețurilor de la o lună la altă. Adică, o serie de mărfuri au înregistrat creșteri de prețuri aproape neverosimile de la o lună la altă. Este vorba despre legumele și conservele de legume care au crescut într-o singură lună cu aproape 6%, de cartofi al căror preț a urcat cu 11% și mărfurile incluse la capitolul alte legume care au avut o creștere cu 7%. Prețul fructelor proaspete a crescut cu 4%.
Diferențele de preț, de la o lună la altă, sunt foarte mari. Este adevărat că primăvara aduce noile producții de legume și fructe și că înlocuirea produselor din import de cele de producție autohtonă vin la pachet cu prețuri mai mari. Dar nivelul creșterii prețurilor este foarte mare, de exemplu, într-un an prețul unor fructe și legume a crescut cât în luna mai.
Dar, prețul este ultima frontieră din economie. Când prețul unei mărfi crește cu 10% într-o lună este un semnal că se întâmplă ceva mult mai complicat în zonele nevăzute ale economiei. Adică, acolo unde se produce marfa, unde se depozitează sau în zona de retail, acolo unde se vinde. De la această constatare ar trebui să plece politicile agricole, de la analiza lanțului comercial pentru cartofi, legume sau fructe. De asemenea, trebuie analizată dependența pieței românești de importuri.
Din păcate, Ministerul Agriculturii nu reușește să dezvolte politici care să aibă un rezultat simplu și clar: fluctuațiile de preț să nu mai fie atât de mari, nici primăvara, când intră pe piață producția internă, nici iarna, când mărfurile românești sunt înlocuite cu cele venite din import.
Dacă inflația a făcut un salt serios, salariile au crescut și ele, dar nesemnificativ. Astfel, în luna aprilie, salariul mediu brut a fost de 4.512 lei, iar cel mediu net a fost de 2.713 lei. Creșterile fată de luna precedentă sunt nesemnificative, respectiv cu 9 lei pentru salariul mediu brut. Va trebui văzut dacă suntem în fața unui fenomen de calmare a creșterilor salariale sau este vorba doar despre un moment legat de balansul dintre primele și bonusurile acordate în ultimele luni.
Dacă în luna aprilie fată de martie câștigurile salariale sunt nesemnificative, comparația cu anul trecut, adică aprilie 2017, arată un avans al salariului mediu pe economie cu 14,7%. Desigur, dacă vorbim despre creșterea reală, adică în care se ia în calcul inflația, creșterea este de numai 9%. Și atenție, un fapt care poate părea un amănunt, dar care este totuși un semnal, în luna aprilie, salariul mediu real a scăzut fată de luna precedentă. Ceea ce ne arată efectele pe care creșterea accentuată a inflației le aduce.
În sectorul economiei reale, cele mai mari creșteri salariale au avut loc în sectorul de extracția de petrol și gaze, cu un plus de 23% față de luna precedentă, dar este probabil ca procentajul să fie crescut de acordarea unor prime ocazionale. Cele mai mari scăderi de salarii au fost în industria producătoare de tutun, cu 33%.
În sectorul bugetar, au avut loc scăderi de salarii în invățământ, minus 1,8% și administrația publică, minus 0,2%. Creșteri de salarii s-au înregistrat în domeniul sănătătii și asistenței sociale, plus 2,3%.
Lucrurile se pot sintetiza destul de simplu: salariile își temperează creșterea, prețurile sunt în plină ascensiune.