Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


BNR pregătește reducerea gradului de îndatorare. Efect: credite mai puține

euro.jpg

BNR pregătește reducerea gradului de îndatorare. Efect: credite mai puține
Sursa imaginii: 
pixabay.com

Suntem tot mai aproape de plafonarea administrativă a gradului de îndatorare și implicit a restricționării creditelor. Cifrele sunt clare. Creditul în lei pentru persoane fizice a crescut în ultimul an cu 20%. Anul trecut, în toamnă, un oficial al BNR declară că ritmul de creditare a ajuns la un prag de semnal. Un nivel care nu este îngrijorător, dar nici nu poate fi trecut cu vederea. Era un prag de semnal, nu neapărat unul de alarmă, dar oficialul BNR anunța și posibile măsuri administrative privind limitarea creditării.

Recent, comitetul de supraveghere macroprudențială recomanda o limitare a creditării, iar, în primăvară, misiunea Fondului Monetar Internațional propunea o limitare a gradului de îndatorare pentru creditele ipotecare.

Săptămâna aceasta, mass-media de specialitate a publicat mai multe articole în care se arată că BNR se pregătește să emită un regulament care să limiteze gradul de îndatorare al populației pentru creditele pe care le contractează. Deocamdată, oficialii BNR nici nu au infirmat, nici nu au confirmat informația. Ceea ce este un indiciu că, într-adevăr, se pregătesc măsuri administrative de restricționare a creditării.

Mai întâi, trebuie explicat ce înseamnă gradul de îndatorare. Astfel, se pleacă de la însumarea veniturilor persoanei care dorește să ia un împrumut, dar veniturile sunt ajustate cu așa-numiți coeficienți privind gradul de certitudine și de caracterul de permanență al veniturilor. În sensul că se are în vedere dacă veniturile provin din salarii, drepturi de autor sau dividende. Este clar că veniturile dintr-un contract de muncă pe perioadă nedeterminată vor fi mult mai bine cotate decât, de exemplu, veniturile din dividende.

Din venituri se scad obligațiile de plată privind cheltuielile de subzistență, la care se adaugă cele cu taxele și impozitele și, în fine, cele cu achitarea împrumutului, dacă este cazul. Diferența procentuală dintre venituri și cheltuieli reprezintă gradul de îndatorare. Până în acest moment, băncile au oferit produse de creditare cu un grad de îndatorare de până la 70%. Proiectul de regulament, publicat de mass-media, dar care nu a fost făcut confirmat oficial, prevede ca gradul de îndatorare să scadă semnificativ, până la 50%, în funcție de tipul creditului, de moneda în care este luat împrumutul și de tipul dobânzii.

Decizia de scădere a gradului de îndatorare va avea ca rezultat imediat reducerea creditelor acordate. Desigur, nu este cea mai bună veste pentru persoanele fizice care doresc să ia un împrumut. Vor fi cu siguranță, și critici la adresa Băncii Naționale acuzând-o de intervenție administrativă în piață. Nici bancherii nu vor fi cei mai fericiți, pentru că împrumuturile rămân rațiunea unei bănci de a funcționa.

Dar măsura administrativă a BNR, dacă va fi luată, este justificată. Prin măsurile de azi, banca centrală încearcă să îi pună la adăpost pe clienții băncilor de probleme viitoare. Mai exact, rapoartele BNR arată că debitorii cu grad mare de îndatorare sunt vulnerabili în momentul în care condițiile economice se schimbă. Adică, în momentul în care dobânzile încep să crească sau în situația în care creșterea economică își schimbă tendința încetinind sau chiar transformându-se în recesiune. Schimbarea ciclului economic este însoțită de volatilitatea cursului de schimb sau de restructurări ale forței de muncă.

Acum, toate aceste dificultăți par departe, în timp, dar criza din 2008 ne-a învățat că este nevoie de prudență. Nu înseamnă că economia românească va fi atinsă de criză. Mai degrabă, limitarea creditării trebuie privită ca un mod prin care Banca Națională le reamintește celor care doresc să ia un împrumut că „paza bună trece primejdia rea”.

 
BNR pregătește reducerea gradului de îndatorare. Efect: credite mai puține (AUDIO)