Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cât de realist este programul „500 euro pentru angajarea șomerilor”

euro.jpg

Ministrul muncii a anunțat recent că se pregătește lansarea unui program care să ofere 500 euro pentru angajarea de șomeri. Oamenii de afaceri susțin că astfel de programe sunt în derulare.
Ministrul muncii a anunțat recent că se pregătește lansarea unui program care să ofere 500 euro pentru angajarea de șomeri. Oamenii de afaceri susțin că astfel de programe sunt în derulare.
Sursa imaginii: 
pixabay.com

Anul trecut, în luna noiembrie, Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, lansa mai multe ghiduri pentru atragerea de fonduri europene. Programul era în valoare de 550 milioane euro și se adresa firmelor care vor angaja șomeri sau tineri.

Mihaela Toader, secretar de stat la acel moment, prezenta coordonatele principale ale programului derulat cu fonduri europene. Ele vizau sprijinirea forței de muncă prin servicii de formare profesională, certificare a competențelor și prime de mobilitate, prime de stabilitate, subvenții pentru angajatorii care angajează șomeri de lungă durată precum și tineri. În plus, se preciza că programele erau scheme de granturi, iar contribuția privată era de sub 5%.

Trebuie spus că nu mai știm, în acest moment, care a fost soarta ghidurilor de finanțare lansate anul trecut. Nu știm dacă el a fost dus până la capăt și dacă există firme beneficiare. Nu ar fi prima oară când, după lansare, programele cu fonduri europene se pierd ca într-un adevărat triunghi al Bermudelor.

Cert este că, la începutul acestei săptămâni, ministrul muncii, Lia Olguța Vasilescu a reîncălzit programul prezentat anul trecut, dar l-a făcut mai generos. Conform ministrului muncii, se are în vedere acordarea unei subvenții lunare de 2.250 lei (500 euro) pentru firmele care angajează șomeri sau beneficiari de ajutoare sociale, care a mai adăugat că este vorba despre un proiect de ordonanță de urgență aflat în circuitul de avizare.

Ministrul nu a precizat dacă viitorul program se bazează pe fonduri europene sau pe cele naționale, dar el seamănă izbitor cu cel lansat anul trecut de fostul guvern Tudose.

De altfel, ieri, reprezentanți ai mediului de afaceri au precizat că există deja programe de sprijin în derulare pentru angajarea șomerilor. Florin Jianu, președintele Consilului Național al Întreprinderilor Mici și Mijlocii din România, a declarat că înainte de a se lansa noi programe ar trebui făcută o analiză a eficienței celorlalte aflate deja în derulare.

Reprezentanții mediului de afaceri precizează că programele de sprijin pentru angajarea șomerilor sau ucenicilor sunt bine construite. Problema este felul în care se implementează aceste scheme de ajutor. Iar semnalele din economie nu snnt cele mai favorabile, în sensul că Agenția Națională de Ocupare a Forțelor de Muncă (ANOFM) nu are capacitatea adminstrativă de a implementa aceste programe. În sensul că ANOFM nu transmite informațiile cu privire la program către companii.

Florin Jianu a declarat că există firme care au accesat schemele de ajutor pentru angajarea de ucenici, numai că acestea așteaptă banii de la buget de un an și jumătate. Bani care nu au fost virați nici până astăzi de la buget.

Așadar, schema de ajutor pentru companiile care angajează șomeri este utilă. Problema este că, până acum, s-a dovedit că schemele de sprijin nu funcționează. Adică, firmele angajează șomeri sau ucenici, însă banii de la stat vin cu mare întârziere sau nu ajung deloc la companii. De aceea, dincolo de prezentarea modelului de sprijin, important ar fi ca Ministerul Muncii și respectiv ANOFM, agenția prin care se va derula programul, să includă într-un document oficial și un termen de plată, pentru ca angajatorii care apelează la acest program să aibă siguranța că își vor primi banii și că guvernul nu le vinde doar niște iluzii.

 
Cât de realist este programul „500 euro pentru angajarea șomerilor” (AUDIO)