
Economie
Insolvențe după insolvențe la agențiile de turism. Guvernul este ocupat cu altceva
plaja.jpg

Mai grav este că, o dată cu intrarea în insolvență, turiștii au pierdut banii plătiți în avans pentru vacanțe. Mai degrabă tipul acesta de insolvență seamănă cu o țeapă, adică fuga unor patroni din turism cu banii clienților.
Marea problemă este că înmulțirea cazurilor de insolvențe la agențiile de turism face necesară o soluție care să vină de la stat, adică de la administrație. De altfel, soluția există, dar este blocată. Soluția este simplă și cerută chiar de Comisia Europeană. Este vorba despre garantarea pachetelor turistice achiziționate de persoanele fizice.
Fostul ministru al turismului a descris recent stadiul în care se află acest proces. În urmă cu șase luni, fostul Executiv, a elaborat o hotărâre de guvern care prevedea înființarea Fondului Național de Garantare a Pachetelor de Servicii Turistice. Instituția trebuia să funcționeze în subordinea Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri și fostul ministru al turismului afirma că totul era gândit pentru a fi înființat acest nou fond.
Numai că anul acesta s-a schimbat guvernul, s-a schimbat și ministrul turismului, iar proiectul fondului de garantare a trecut în uitare. Sau în sertare. De șase luni nimeni nu a mai spus nimic de garanțiile pentru pachetele turistice și, între timp, mai intră câte o agenție de turism în insolvență lăsându-i pe turiști fără bani și fără vacanțe. În plus, s-a apropiat amenințător termenul de 1 iulie, până la care România trebuia să introducă în legislația națională reglementările europene. Mai sunt câteva zile până la 1 iulie, acest lucru nu s-a întâmplat și România riscă să intre în procedura de infrigement.
Alin Burcea, prim-vicepreședinte al Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT) este de acord cu crearea unui fond care să garanteze pachetele turistice cumpărate de persoanele fizice. Doar că reprezentantul ANAT vede crearea fondului în mod progresiv. Adică să se implementeze o garantare în etape, în primul an pentru o pagubă de 500.000 euro, în al doilea an să fie o creștere la 1.000.000 euro și treptat să se ajungă la un capital de cuprins între 10 și 20 milioane euro care ar putea să ofere garanții nelimitate. Alin Burcea crede că este o variantă care poate fi susținută din punct de vedere economic de către agențiile de turism.
Concret, prim-vicepreședintele ANAT, propune și o variantă de acumulare de capital în fond și anume o cotizație inițială de 2.500 euro plătită de fiecare agenție, urmând ca sumele să fie completate cu plata a 0,1 sau 0,2% din valoarea fiecărui pachet turistic vândut.
Paradoxul este că agențiile de turism sunt chiar interesate în acest moment de găsirea unei soluții. Este normal, pentru că insolvențele din ultimii ani au afectat serios credibilitatea agențiilor de turism. Și atunci, un mecanism de garantare va aduce mai multă încredere în rândul consumatorilor.
Numai că, în acest moment, administrația publică este complet dezinteresată să găsească o soluție. Nimeni, în afară de fostul ministru al turismului, nu pare interesat de rezolvarea problemei și respectiv de crearea fondului de garantare. În aceste condiții, cumpărarea unei vacanțe, în această vară, de la o agenție de turism echivalează cu a juca la loterie. Clienții pot câștiga o vacanță sau pot pierde banii.