Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Două treimi din buget se cheltuiesc pe pensii și salarii

bani.jpg

Image source: 
pixabay.com

Există o regulă nescrisă care, în ultima perioadă, este încălcată în mod repetat. În ultimii ani, datele privind execuția bugetară erau publicate în fiecare zi de 25 a lunii. S-a creat, așadar, o regulă pe care fiecare guvern și fiecare ministru al finanțelor o respecta. 

În ultimele luni, însă, regula a ajuns să fie încălcată în mod constant. Din motive necunoscute și greu de intuit, în ultimele luni, datele privind execuția bugetară nu mai sunt publicate pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice în ziua de 25 a lunii. Mai întâi s-a trecut la data de 26 a lunii, iar acum, în luna iunie, situația privind execuția bugetară pe luna mai a fost publicată abia ieri seară, pe 27 iunie.

Veți spune că are mai puțină importanță acest lucru, adică ziua în care sunt publicate datele bugetare. Poate că nu este un fapt capital, dar nici nu este de neglijat. Administrațiile din statele dezvoltate, băncile centrale, institutele de statistică din întreaga lume au un calendar al prezentării datelor pe care îl respectă și care a devenit important pentru reprezentanții mediului de afaceri și analiști. Aceștia știu că la anumite perioade de timp află un pachet de date care îi ajută să își facă o imagine asupra economiei în care activează și pe care îl folosesc pentru a lua o serie de decizii. Așadar, Ministerul Finanțelor Publice trebuie să se întoarcă la rigoarea de a publica lună de lună, în data de 25, datele privind execuția bugetară.

Pe fond, însă, situația bugetară a acestui an tinde să capete o serie de puncte comune. Este clar că veniturile bugetare cresc în comparație cu anul trecut, dar nu pot face față creșterii galopante a cheltuielilor. Concret, în primele cinci luni ale anului, veniturile bugetare au crescut cu 12,7%, iar cheltuielile au urcat cu 18,4%. De altfel, la capitolul cheltuieli există creșteri pe toată linia. Cheltuielile de personal au crescut cu 22% pe baza aplicării noii legi a salarizării unitare, cele cu bunurile și serviciile au urcat cu 10%, iar cele cu asistența socială au crescut cu 10%. Cheltuielile cu dobânzile au urcat cu 35% din cauza creșterii dobânzilor din ultimele luni, subvențiile au crescut cu 2%, iar cheltuielile cu investițiile s-au dublat.

Rezultatul creșterii cheltuielilor este deficitul bugetar, care în primele cinci luni ale anului a ajuns la 8,1 miliarde lei, ceea ce înseamnă 0,88% din produsul intern brut și, totodată, creșterea deficitului, față de anul trecut, cu aproape 7 miliarde lei. Discuția pe marginea subiectului deficit bugetar rămîne deschisă. În sensul că există în continuare prognoze care arată că România va depăși anul acesta pragul de 3% din PIB, dar reprezentanții guvernului dau asigurări, de fiecare dată când au ocazia, că se vor încadra în limita deficitului bugetar. În acest context, trebuie remarcată creșterea cheltuielilor cu investițiile ceea ce crează o dificultate de echilibrare a deficitului bugetar spre sfârșitul anului.

La capitolul venituri bugetare, există cîteva evoluții pozitive, dar încă insuficiente pentru apetitul de cheltuieli al statului. Astfel, impozitul pe profit a trecut pe plus, cu o creștere cu 1%.

Încasările din TVA și accize s-au mai consolidat, crescând cu 4% și respectiv 13%. Contribuțiile de asigurări au făcut un salt important cu o creștere cu 35%, dar evident a contat și mecanismul de trecere a contribuțiilor de la angajator la angajat. Doar așa-numita taxă pe utilizarea bunurilor a cunoscut o scădere drastică, respectiv cu 23%, care vine din restituirea taxei de primă înmatriculare către consumatori.

În concluzie, cheltuielile sociale obligatorii, adică pensiile și salariile, totalizează 74 miliarde lei, iar veniturile bugetului ajung la aproximativ 111 miliarde lei. Ceea ce înseamnă că două treimi din buget se cheltuiesc pentru pensii și salarii. Restul de o treime la care se adaugă deficitul se împart pentru investiții, datorie publică și cheltuieli curente. Ceea ce ne arată că suntem în fața unui buget strâns.