Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ce ne rezervă economia anului 2018

2018.jpg

Economia mondială și-a schimbat semnificativ evoluția, în comparație cu începutul anului. Experții văd o serie de riscuri care planează asupra economiei globale.
Economia mondială și-a schimbat semnificativ evoluția, în comparație cu începutul anului.
Sursa imaginii: 
pixabay.com

Începutul celui de-al doilea semestru al anului este un prilej pentru analiști pentru a anticipa care va fi evoluția economiei mondiale, în acest an. Este de remarcat că situația s-a schimbat mult față de începutul anului. Dacă luna ianuarie aducea pe toate piețele sentimente pozitive bazate pe creșterea economică sincronizată a economiilor, inflație și dobânzi scăzute, la jumătatea acestui an, situația este diferită.

Cel mai clar exemplu este calculul făcut de analiștii băncii de investiții Merill Lynch: numai săptămâna trecută, investitorii au retras de pe piețele internaționale 30 miliarde dolari, o sumă record. Este adevărat că bursele au fost săptămâna trecută în fiecare zi pe culoarea roșie, adică în scădere, dar retragerile de capital s-au făcut fără a crea prea multă emoție pe piețe. Mai exact, specialiștii cred că retragerile de capital de pe burse s-au îndreptat către ale active financiare.

Tot la sfârșitul săptămânii trecute, bursele din China au dat și ele semne de scădere. Este adevărat că ieri o parte din acțiuni și-au revenit, dar yuanul, moneda chineză, a scăzut la niveluri record față de valute. Analiștii au făcut legătura între scăderea monedei chineze și războiul comercial pe care administrația Trump l-a deschis cu China, o dată cu impunerea de taxe vamale pentru produsele chinezești. Taxele vor intra în vigoare în ziua de 5 iulie a.c. și se vor aplica pentru un pachet de importuri din China în valoare de 34 miliarde dolari.

Este clar că scăderea monedei chineze, în raport cu dolarul, nu face decât să ieftinească importurile chineze și să reducă impactul taxelor impuse de Statele Unite. Dar, nu doar yuanul a scăzut, ci și bursele din China. În acest context, reprezentanți ai băncii centrale chineze au declarat că responsabilii chinezi sunt atenți atât la evoluțiile din economia autohtonă, cât și la cele din economia mondială. De altfel, indicatori ai comerțului exterior și cei ai sectorului industrial arată o încetinire a acestor domenii din cauza efectelor războiului comercial declanșat de Statele Unite.

Nici Europa nu este lipsită de griji. Economiștii iau în calcul o serie de riscuri care planează anul acesta asupra economiei Uniunii Europene. Este vorba despre riscul încetinirii creșterii economice. Majoritatea economiilor europene au înregistrat o încetinire a creșterii în primul trimestru al anului. Unele dintre ele au reușit o accelerare în a doua parte a semestrului. Dar, economiștii cred că perioada de creștere economică sincronizată va fi înlocuită cu o creștere dependentă pe evoluția economiei americane. Numai că mecanismul se poate gripa din cauza unei erori geopolitice sau a unei politici monetare prea agresive, adică o creștere a dobânzii la moneda americană. O altă necunoscută este China și reacția ei la noile condiții din economia globală.

Un alt risc este cel al inflației. Costurile de producție sunt sub presiune din cauza creșterii prețului materiilor prime, dar și din motive legate de taxele vamale impuse de tot mai multe state ca răspuns la mișcarea americană. În plus, deficitul de forță de muncă din Statele Unite și Germania pune și el presiune asupra costurilor. Toți acești factori obligă companiile să crească prețurile produselor lor sau să micșoreze marja de profit.

În plus, creșterea inflației aduce și riscul ca băncile centrale să crească dobânzile în ritm accelerat.

În fine, mai există riscul protecționismului care poate crește costurile de producție, cel mai recent exemplu este producătorul motocicletelor Harley Davidson care a calculat creșterile de prețuri pentru mărfurile trimise în Europa. De asemenea, protecționismul poate schimba datele cererii pe piața internă. Toate aceste riscuri ne arată că pentru economia mondială nu va urma o perioadă prea liniștită

 
Ce ne rezervă economia anului 2018 (AUDIO)