Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


”Războiul taxelor” SUA – UE: Trump lansează noi amenințări

trump_dev.jpg

Sursa imaginii: 
AFP

Preşedintele american Donald Trump întețește ”războiul taxelor” cu Europa. Liderul de la Casa Albă a avertizat, azi, Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) că SUA vor reacționa, dacă nu vor fi tratate corect. Atenționarea vine la doar câteva ore după ce Uniunea Europeană a comunicat că taxele auto impuse de americani vor afecta propria lor industrie şi vor duce la contramăsuri.

„OMC a tratat Statele Unite foarte rău şi sper că îşi vor schimba comportamentul”, a declarat Trump în timpul unui discurs ținut alături de prim-ministrul olandez, Mark Rutte, la Casa Albă.

 

 

Sursa: Youtube

Statele Unite „au parte de un dezavantaj comercial major. Nu plănuim nimic acum, dar, dacă nu ne vor trata corespunzător, vom face ceva”, a afirmat Trump, fără să ofere detalii.

Comentariile sale vin după ce site-ul de ştiri Axios a informat că administraţia Trump a redactat un proiect de lege care i-ar permite președintelui american să crească taxele după cum doreşte şi să negocieze taxe speciale pentru fiecare ţară în parte, două elemente care încalcă regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului.

La scurt timp, secretarul de presă al Casei Albe, Sarah Sanders, a declarat că Trump se concentrează pe rezolvarea problemelor de pe piaţa de schimb globală, și nu să iasă dintr-o organizaţie care a fost o bază a sistemului de schimb global de după război.

Totuși, „China şi alte ţări au folosit Organizaţia Mondială a Comerţului în avantajul lor”, a mai afirmat Sanders.

De menționat și că, în timpul aceleiași întâlnirii cu prim-ministrul olandez, Mark Rutte, Trump a precizat că administraţia lui se va întâlni cu oficiali UE pentru a încerca să „rezolve ceva” în privinţa pieţei de schimb.

SUA au impus tarife pentru importurile europene de oţel şi aluminiu şi ar putea impune taxe vamale de 20% şi pentru automobile şi piesele de automobile. Uniunea Europeană a avertizat ieri că bunuri americane în valoare de până la 294 de miliarde de dolari vor fi taxate într-o serie de contramăsuri dacă preşedintele american Donald Trump va impune taxe vamale pentru importurile de autoturisme.