Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ce a mai rămas din reforma ANAF: un aparat automat care dă bonuri de ordine

anaf.jpg

ANAF a anunțat că va face până la sfârșitul anului controale la 150.000 de firme.
ANAF a anunțat că va face până la sfârșitul anului controale la 150.000 de firme. Este practic posibil?
Image source: 
site-ul Agenției Naționale de Administrare Fiscală

În urmă cu cinci ani, guvernul României, de atunci, încheia un acord de împrumut cu Banca Mondială, în valoare de 91 milioane dolari. Miza acelui acord era restructurarea Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) plecând de la câteva realități. Un grad redus de colectare, o imagine deplorabilă a fiscului în rândul cetățenilor și contribuabililor și o lipsă crasă de informatizare. Îmbunătățirea celor trei indicatori, la care se adăuga o sumă de alte obiective, făceau parte din progrmul de modernizare finanțat printr-un împrumut de la Banca Mondială. Spre exemplu, la acel moment, reformarea fiscului din Bulgaria era considerată un succes care ar trebui urmat și de România.

Primul pas al reformei, făcut în a doua jumătate a anului 2013, a fost de a înființa opt centre regionale ale ANAF la Cluj-Napoca, Brașov, Timișoara, Craiova, Iași, Ploiești, Galați și București. Bineînțeles, înainte de a se stabili centrele regionale, în stil românesc, au fost o mulțime de controverse, fiecare județ încercând să își păstreze supremația și influența.

Reorganizarea ANAF în centre regionale a fost logică și adaptată specificului economiei românești. O economie puternic divizată, dominată de un număr redus de companii mari și mijlocii și de foarte multe întreprinderi mici, dar cu o pondere redusă. Din acest punct de vedere, concentrarea pe mai multe centre regionale în care să se deruleze relația instituțională dintre companiile mari și mijlocii și fisc era logică.

Iată că, după cinci ani, guvernul Dăncilă schimbă modificarea. Chiar acum, când companiile s-au obișnuit să raporteze către agențiile fiscale de la nivel regional, guvernul a anunțat că firmele de mărime mijlocie se vor întoarce la administrațiile de la nivel județean. Adică, fiscul se întoarce la situația dinainte de anul 2013. Și astfel, și ultima schimbare pe care a adus-o programul cu Banca Mondială este retrasă.

Nu au mai rămas multe lucruri din restructurarea ANAF. Informatizarea nu s-a realizat, reorganizarea în centre regionale este anulată, creșterea gradului de colectare a veniturilor bugetare bate pasul pe loc, scannerele de la Vamă sunt nefuncționale din motive obscure.

Toate aceste evoluții pot fi văzute, pe viu, de către oricine a intrat în ultima perioadă într-o administrație fiscală. Primul lucru pe care îl poți constata este mulțimea de oameni. Sunt zile în care cozile la ghișee rivalizează cu perioada de acum un deceniu, atunci când în anumite perioade, administrațiile fiscale erau luate cu asalt, fie de persoanele fizice, fie de contabilii companiilor.

Singura schimbare vizibilă este un minunat aparat automat care oferă bonuri de ordine. De acolo, contribuabilul primește defalcat, în funcție de problema pe care o are cu fiscul, un bon de ordine pentru un anumit ghișeu sau serviciu. În felul acesta, contribuabilii au parte de o așteptare civilizată la coadă. Dacă la acest lucru adăugăm și posibilitatea de a depune electronic sau prin poștă declarațiile, atât pentru persoane fizice, cât și pentru companii, vom vedea singurele două progrese făcute de fisc în ultimii 20 de ani.

În rest, peisajul pare încremenit în timp. Pentru a obține o simplă informație trebuie să ajungi la două-trei ghișee, calculatoarele sunt la fel de prăfuite ca acum 20 de ani, iar pe birouri zac munți de dosare. O simplă compensare, între ceea ce are de primit de la stat un contribuabil și ce are de plătit, se face în câteva luni, nu în căteva ore. Un lucru s-a schimbat și anume fiscul este tot mai agresiv cu micii contribuabili, în sensul că li se fac popriri de conturi pentru datorii tot mai mici către bugetul de stat.

În concluzie, restructurarea fiscului bate pasul pe loc, iar rezultatele se văd în nivelul veniturilor bugetare și gradul de evaziune din economie.

Ce a mai rămas din reforma ANAF: un aparat automat care dă bonuri de ordine (AUDIO)