Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


O nouă amendă record pentru Google

p037742-199237.jpg

Vestager Google
Margrethe Vestager, comisarul european al concurentei
Sursa imaginii: 
European Union, 2018

Amendă record de 4,34 miliarde de euro pentru Google anunțată de Comisia Europeană care-i da gigantului american 90 de zile pentru a-si schimba modul de acordarea a licenței Android. Google este acuzat de poziție dominantă în privința Android.

« Android este  folosit de Google  drept mijloc pentru a-și consolida dominația motorului său de căutare », spune Comisia Europeana.

 Anul trecut Bruxelles amenda Google cu 2,4 miliarde de euro din cauza poziției dominante a motorului de căutare Google Shopping. 

 

Google va contesta amenda actuală, dar acest anunț european riscă să deterioreze si mai tare relațiile comerciale UE-SUA.

 

Margrethe Vestager, comisarul european al concurentei,  spune că amenda nu este nici măcar atât de mare. Bruxelles trebuie să rămână vigilent privind regulile concurentei, mai spune ea, cu toate că « nu e niciodată momentul oportun pentru a lua o astfel de decizie ».

 

Vestager felicită Google pentru succesul sau si-i spune ca este bine venit pe piața europeană. « Dar atunci când Google comite fapte ilegale, nu mai poate fi felicitat », adăugat ea. 

 

Google impune fabricanților de smartphones platforma Google Play care « este bine făcută si o folosim toți », admite Vestager, dar practica aceasta le închide concurenților orice posibilitate de a se face cunoscuți.

 

Comisia estimează că poate 1% din cei care folosesc sistemul Android vor căuta un alt produs similar cu Google Play. 99% dintre utilizatori vor folosi produsele deja instalate în telefon si de fapt impuse de Google.