Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


BNR strică petrecerea

Citu Decizie BNR creditare ocolita.jpg

BNR a crescut din nou dobânda cheie
Sursa imaginii: 
RFI/Cosmin Ruscior

Minuta ședinței de politică monetară a Consiliului de administrație al BNR a fost publicată. Acest document descrie în termeni sintetici care sunt evoluțiile din economie și din piața financiară pe care Consiliul de administrație le ia în considerare atunci cănd decide coordonatele importante ale politicii monetare. Pentru a fi foarte clar să îi numim și pe cei care fac parte din Consiliul de administrație: Mugur Isărescu, Florin Georgescu, Liviu Voinea, Eugen Nicolăescu, Marin Dinu, Daniel Dăianu, Gheorghe Gherghina, Agnes Nagy și Virgiliu Stoenescu. Am menționat numele tuturor membrilor pentru a se înțelege că este o decizie colectivă a Consiliului de administrație.

Interesant este că raportul BNR arată o serie de tendințe ale economiei românești. Ele nu sunt cele mai încurajatoare pentru evoluțiile din acest an. Nu sunt neapărat pozitive, dar important este că sunt reale.

Astfel, conducătorii băncii centrale confirmă că, în continuare, consumul este principalul factor al creșterii economice. Numai că a scăzut considerabil (chiar acesta este termenul folosit în documentul Băncii Naționale). Ceea ce arată că motorul consumului își diminuează substanțial influența în creșterea produsului intern brut.

Banca Națională oferă și explicațiile scăderii consumului și anume reculul încrederii populației și pierderea suferită de venitul disponibil real al populației. Interesant este că analiza BNR intră în contradicție cu declarațiile guvernamentale, care prezintă de fiecare dată datele economice ca fiind pozitive.

Evident, atunci când BNR arată că ne aflăm în fața unui recul al încrederii populației se bazează pe sondajele de opinie realizate cu mijloace proprii, dar și de alte instituții de specialitate. În ceea ce privește pierderea suferită de venitul disponibil real ea poate proveni din trei cauze: din evoluția inflației care afectează veniturile reale, din trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat și respectiv dacă salariul brut a fost sau nu crescut pentru a compensa acest mecanism și, în fine, din creșterea rapidă a creditării. Cert este că economia românească nu mai poate miza pe unii din factorii de creștere din ultimii ani, adică pe expansiunea veniturilor.

Dar observațiile băncii centrale nu se opresc aici. Estimările arată că anul acesta creșterea economică va fi mai redusă decât prognoza inițială, respectiv în primul trimestru al anului, creșterea economică anualizată este de numai 4%, de la 6,7%, în trimestrul IV al anului trecut. Cu alte cuvinte, datele arată că pe primul trimestru există o încetinire clară a economiei. O încetinire care face probabilă o restrângere a excedentului de cerere agregată, contrară așteptărilor de majorare. Cu alte cuvinte, cererea nu va fi la nivelul prognozat.

Este un duș rece care vine de la Banca Națională. Care arată că în economia românească tendințele se schimbă, cererea la nivelul economiei nu crește la nivelul așteptat, consumul încetinește și el, iar veniturile populației nu mai cresc cu vigoarea din anii trecuți.

Banca Națională strică, așadar, petrecerea. Oricât de optimist ar privi guvernul indicatorii economici, analiza BNR este susținută de datele reale. Iar ele nu sunt la fel de „roz” precum cele prezentate de fiecare dată de către Executiv.

Așadar, încetinirea creșterii și reducerea consumului va da bătăi de cap administrației. Sunt multe șanse ca veniturile bugetare să nu atingă nivelul prognozat în buget. În această situație, guvernul va avea de ales între a mări taxe sau impozite și a face tradiționala mișcare de a tăia de la investiții.

 
BNR strică petrecerea (AUDIO)