Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Dochia, la RFI: Ștergerea datoriilor companiilor de stat ar putea veni la pachet cu concedieri masive

teodorovici_2.jpg

Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor Publice
Sursa imaginii: 
site-ul Guvernului României

Ministrul Finanțelor aduce din nou în discuție amnistia fiscală. Eugen Teodorovici spune că ”amnistia fiscală este gândită ca un mecanism de deblocare a unei părţi din economie”. El a vorbit și despre posibilitatea ștergerii datoriilor gigantice ale companiilor de stat, care, în opinia sa, blochează dezvoltarea economiei. Analistul economic Aurelian Dochia avertizează că măsura ar putea produce efecte radicale.

În aceste condiții, ”amnistia fiscală pentru companiile de stat ar fi o măsură bună numai în condițiile îmbunătățirii managementului acestora”, declară, la RFI, analistul economic Aurelian Dochia.

El amintește faptul că astfel de ștergeri de datorii pentru companiile de stat au mai fost efectuate în trecut, însă fără efecte benefice pe termen lung. Aurelian Dochia subliniază că cel mai important lucru este îmbunătățirea managementului acestor companii de stat, fapt care presupune măsuri radicale ce pot include concedieri masive:

”Pentru bună parte din aceste companii ștergerea datoriilor probabil că nu va rezolva problema de fond. Este vorba despre management, despre măsuri de restructurare foarte profunde, radicale care de cele mai multe ori nu sunt populare pentru că se presupune că se reduce numărul de personal. (...) Dacă trebuie să fie dați afară oameni, evident că se crează o problemă socială și politică. De aceea niciodată nu s-a putut merge la capăt cu masurile pentru ca aceste companii de stat să poate deveni profitabile”.

Aurelian Dochia mai spune că România nu va primi oricum acceptul Comisiei Europene de a șterge datoriile companiilor de stat decât dacă prezintă planuri clare de reabilitare și eficientizare a acestora.

Ascultă:

 

Toate edițiile emisiunii Actualitatea de prânzhttps://www.rfi.ro/tag/actualitatea-de-pranz

 
Analistul economic Aurelian Dochia, despre amnistia fiscală