Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Deficitul bugetar, dublu la jumătatea anului. Dragoș Cabat:"Majorările de salarii și pensii trebuie făcute cu cap"

deficit_buget_nou.jpg

Ionuț Dumitru, fostul președinte al Consiliului Fiscal: "Derapajul e evident. Cel mai probabil deficitul va depăși 4%"
Ionuț Dumitru, fostul președinte al Consiliului Fiscal: "Derapajul e evident. Cel mai probabil deficitul va depăși 4%"

Deficitul bugetar s-a dublat în ultima lună, potrivit cifrelor publicate de Ministerul Finanţelor. Astfel, diferenţa între venituri şi cheltuieli a ajuns la aproape 15 miliarde de lei. Totodată, deficitul bugetar pe primele șase luni ale anului a ajuns la 1,61% în iunie, dublu celui înregistrat în perioada similară a anului 2017. Însă, Ministerul Finanțelor spune că ținta de deficit programată pentru această perioadă era de 2,21% din PIB.

 

 “Dublarea deficitului bugetar este un semnal că majorările de salarii și pensii, în special, nu pot fi echilibrate cu venituri mai ridicate. Deși, inițial s-a gândit că o contrapondere ar fi mutarea contribuțiilor de la angajatori la angajați, ceea ce într-adevăr a produs niște sume considerabile. Cu toate acestea, ele nu au reușit să acopere cu totul efectele negative produse de majorarea de salarii și pensii pentru care nu s-a calculat, la timp, impactul pentru economia românească ”, a declarat la RFI analistul economic Dragoș Cabat. Potrivit acestuia, dacă statul nu va găsi bani cu care să acopere acest deficit, mai devreme sau mai târziu, va lua măsuri care se vor simți în buzunarul oricărui român, prin creșteri de taxe și reduceri de salarii și pensii.

Ce ne rezervă viitorul? “ Foarte probabil că vom depăși, în acest an, pragul de 3% al deficitului bugetar, poate vom ajunge undeva către 4%. În cazul în care vom face eforturi disperate ca să ne înscriem în deficitul bugetar de 3% din PIB, asta se va întâmpla cu costuri foarte ridicate, în principal pe partea de investiții care vor fi blocate în a doua parte a anului aproape în totalitate”, mai spune Dragoș Cabat.

ASCULTĂ AICI INTERVIUL INTEGRAL: