Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Pesta porcină: Ocupată cu teoria conspirației, România riscă să piardă miliarde

porci.jpg

Povestea porcului. Știm ce este de făcut, cum trebuie făcut, dar nimeni nu are curajul să facă.
Povestea porcului. Știm ce este de făcut, cum trebuie făcut, dar nimeni nu are curajul să facă.
Sursa imaginii: 
Pixabay (ilustrație)

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului de Interne se întrunește în această după amiază în ședință de urgență, pentru a analiza efectele pestei porcine, virus în extindere în România. În paralel, anumite voci și Asociații promovează ideea că ar fi o epidemie falsă și că exterminarea porcilor ar provoca pierderi economice uriașe.

Dincolo de teoriile consiprației, autoritățile trebuie să ia o decizie radical, chiar dacă riscă să piardă voturi: problema României, explică la RFI Sorin Minea, președintele Romalimenta, sunt gospodăriile care cresc porci necontrolat. Sacrificarea acestor animale și plata despăgubirilor aferente ar însemna oricum o notă de plată mai mică, în comparație cu risscul de a avea exportrile de animale și cereale blocate, spune Sorin Minea:
Ascultă AICI interviul integral: 
Sorin Minea: Poate cineva îmi explică și mie ce legătură are pesta porcină cu prețurile de la toamnă, până acum eu nu am înțeles.
 
Reporter: Materia primă de unde e?
 
S.M: De la porci, din Europa, din România și din celelalte țări europene. 
 
Rep: Se vorbește de sacrificarea a până la un milion de proci.
 
S.M: Și dumneavoastră credeți că ăia sunt în fermă? Costurile sunt ale statului, care va plăti despăgubiri. Să spunem prin absurd, că în România, că 30% - 40% din porci sunt la un singur furnizor. Se vor sacrifica două milioane de porci din ferme și vor fi ferme depopulate. România, la ora actuală, acoperă din necesarul de carne cam 50%. 50% este comerț intracomunitar. Se cumpără din alte părți din Europa, jumi-juma. Să spunem că nu va mai fi jumi-juma, ci va fi 30%-70%. De ce ar scumpi prețul? Numai dacă în toată Europa crește prețul la carne de porc. Dacă facem multe valuri, s-ar putea să îi convingem pe ăia să îl crească pentru noi. Să vii cu teoria conspirației (este absurd). Nu uitați, era ăla cu pasticul în mezeluri, cu soluție de topit zăpada băgată în brânză. La ora actuală, pesta porcină africană evoluează în toată Europa. Înseamnă că cineva a adus-o în toată Europa. Sunt țări care au reușit să o țină sub control.  În România este proaspătă și încă nu am reușit să o ținem sub control. În Ucraina, pesta porcină evoluează de vreo trei ani. Era o chestie de timp. Anul trecut, Comisia Europeană ne-a spus că România este vizată pentru că există și în Moldova și în Ucraina și în Ungaria și în Polonia. Era clar că o să intre și la noi. Pesta porcină este în România. Nu este fals. Asta, deja nici măcar teoria conspirației nu e. Problema adevărată a României este numărul foarte mare de porci în curțile populației. Dacă ar fi în curte nu ar fi așa de rău. Marea majoritate este lăsată liberă, mai ales pe timpul verii. Ei vin în contact cu animale bolnave, câțiva mistreți care or fi fost bolnavi. Un porc bolnav se retrage și moare. Nu hălăduie. Au venit în contact, au adus-o în sat. Oamenii și-au tăiat porcii, că atât au înțeles ei. Au vândut carnea. Așa s-a trimis pesta porcină peste tot în țară. ANSVSA în afară că poate să constate și să aplice măsurile legale, nu poate face mai mult. ANSVSA nu poate să păzească șoselele ca să nu se plimbe carnea. Nu poate să omoare porcii oamenilor pentru că așa vrea el.
 
Rep: Statele din vest cum și-au rezolvat această problemă?
 
S.M: Nu au această problemă. În statele din vest creșterea porcului în curtea populației, în număr nelimitat, nu există. România este un caz atipic. Au existat cazuri asemănătoare în Spania și Portugalia, țări în care a intrat prima dată pesta africană. Tot contra teoriei conspirației, anunț că este și în Suedia. Nu este numai în fostele țări comuniste. În Spania și în Portugalia s-a dat o lege prin care s-a interzis creșterea porcului altfel decât în sisteme de fermă, izolate și cu măsuri de bioprotecție. Nu mai au voie oamenii să crească porci în curți sau să îi lase liberi.

“ Oamenii care vor pierde animale și bani trebuie despăgubiți”

Rep: Ar putea fi acesta un deznodământ și pentru România? Oricum, ar fi ceva unicat să se ajungă la impunerea unei astfel de măsuri pentru rezolvarea acestei probleme.
 
S.M: În toată Europa așa se practică. Unde vom ajunge în România, nu știu. În mod normal, statul ar trebui să dea despăgubiri. Cu asta toată lumea este de acord. Să le spună oamenilor să își sacrifice porcii. Măcar pe o perioadă de un an de zile să nu mai crească. Și să le spună că li se dă din ferme, pe cheltuiala statului porc de Crăciun. Nimeni nu e nebun să spună că omul nu are voie să aibă un animal pentru el, pentru sărbători. Dar, de la un animal, până la 20, 30, 40 de animale crescute liber e o distanță. E deja o afacere. În România se mută din gospodărie în gospodărie, din sat în sat. Ați văzut și dumneavoastră că răspunsul oamenilor a fost că au tăiat porcii, i-au depozitat în frigider sau i-au dat la neamuri, rude sau i-au vândut în piață. Așa se împrăștie pesta. Este o decizie politică. Decizia nu trebuie pusă cu sufletul, ci cu mintea. Oamenii care vor pierde animale și bani trebuie despăgubiți. Omul nu pățește nimic. Problema este că dacă nu o controlăm vom fi interziși să mai vindem produse din carne și carne în Comunitatea Europeană. Vom fi închiși. Asta este marea problemă. Dacă acum venim cu teoria conspirație, dacă aruncăm cu anatema în veterinari, vom spune că vor să distrugă, că va veni importul, (nu facem nimic). Într-o situație de forță majoră alegi răul cel mai mic.
 
Rep: La cum e populație României, să îți vină cineva în curte și să îți explice, oricum ar face-o, că trebuie să îți ia porcul să îl sacrifice, bănuiesc că nu o să fie un peisaj prea plăcut.
 
S.M: Dacă cineva ia decizia că trebuie făcut acest lucru și dacă omul este despăgubit, mai devreme sau mai târziu, omul va înțelege. În același timp, dacă ne gândim că se supără lumea, acum nu vorbim de votanți și de campanie electorală. Trebuie să cuantifici pierderile.