Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pesta porcină, de neoprit: 524 de focare depistate și 50.000 de animale sacrificate

Pesta porcină are o ”evoluţie explozivă” în România. Avertismentul vine de la Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). Președintele instituției, Răducu Brănescu, a dezvăluit că au fost identificate până acum 524 de focare în întreaga ţară. 50.000 de animale au fost deja sacrificate în încercarea de a stopa virusul care se răspândește foarte rapid.

La finalul ședinței Comitetului Naţional de Urgenţă pentru combaterea pestei porcine africane, șeful ANSVSA a declarat că, din cele 524 de focare de pestă porcină africană identificate, nu mai puțin de 521, adică peste 99%, au fost localizate în gospodării.

Răducu Brănescu a mai precizat că, din analiza datelor disponibile, reiese că virusul a intrat în România prin introducerea ilegală de produse infestate, în zona de nord a ţării, dar şi adus de porcii mistreţi, în Delta Dunării.

Potrivit președintelui ANSVSA, cea mai mare exploataţie afectată de pesta porcină se află în judeţul Tulcea, unde au fost sacrificaţi într-un singur loc aproape 44.000 de porci. Încă aproape 6.000 de porci au fost sacrificați la nivelul celorlalte județe afectate din sud-estul și nord-vestul țării.

Răducu Brănescu mai spune că se oferă despăgubiri pentru proprietarii animalelor, între 8 şi 12 lei per kilogram. Totuși, până în prezent, au fost finalizate doar 51 de dosare, în baza cărora s-a achitat suma de 130.000 de lei drept despăgubire. De asemenea, sunt în procedură de evaluare alte 86 de dosare.

În ceea ce privește eforturile de limitare a răspândirii virusului, preşedintele ANSVSA a precizat că discuţiile în cadrul Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă au vizat ”gestiunea focarelor sălbatice şi metodele de intervenţie la mistreţi”.

”Încercăm să limităm numărul focarelor, dar, având în vedere istoricul evoluţiei boii în celelalte ţări – Lituania, Estonia, Polonia - este greu de previzionat dinamica evolutivă”, a spus şeful ANSVSA.

La rândul său, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a precizat că cel mai important lucru este colaborarea populaţiei şi înţelegerea situaţiei.

”Această boală nu are vaccin, nu are tratament, este extrem de agresivă la porci, dar nu afectează sănătatea omului. Pentru a limita răspândirea ei este necesară colaborarea populaţiei, fie că este vorba despre a ucide porcii sau a lua măsuri de dezinfecţie”, a spus Arafat.