Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Apple depășește pragul de 1000 de miliarde de dolari pe Wall Street

apple.jpg

Sursa imaginii: 
REUTERS/Mike Segar

Apple a devenit prima companie privată din lume a cărei valoare depășește 1000 de miliarde de dolari, după ce joi o acțiune a companiei a fost cotată la 207,05 dolari la Bursa din New York, transmite rfi.fr.

Rezultatele excepționale publicate marți lăsau deja să se bănuiască această performanță istorică. Pe ultimele trei luni profitul net al gigantului IT a urcat cu 3%, până la 11,5 miliarde de dolari. Cifra de afaceri a companiei este în prezent de 53 de miliarde de dolari.

Creșterea impresionantă se datorează în principal vânzărilor de aparate smartphone, care au crescut cu 20%. În prezent în lume există  41 de milioane de iPhone-uri la utilizatori. Pe locul doi în vânzări se află tabletele, apoi calculatoarele desk, dar și serviciile online de muzică joacă un rol important.

La momentul intrării pe Bursă, la 12 decembrie 1980, o acțiune Apple valora 44 de dolari. Compania a fost aproape de faliment în anii 1990, dar a revenit puternic la începutul anilor 2000, datorită succesului iPod, confirmând apoi cu iPhone și iPad, în 2010.