Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Pesta porcină africană se ”duce” în toată România?

mistret_1.jpg

PPA a început să activeze în România în urmă cu aproape un an, în zona de nord-vest
PPA a început să activeze în România în urmă cu aproape un an, în zona de nord-vest
Sursa imaginii: 
Flickr

Pesta porcină africană s-a extins în 98 de localități din opt județe, fiind confirmate 545 de focare, iar până acum au fost omorâți peste 60.000 de porci.

Acum, cea mai afectată este zona de sud-est a României, dar specialiștii spun că boala ar putea cuprinde, destul de rapid, toată țara. În acest timp, au apărut acuzații cum că autoritățile nu își iau în serios rolul profilactic. De exemplu, ProTV a difuzat imagini în care angajaţii Direcţiei Sanitar-Veterinare Galați par că numai mimează că fac dezinfecţia maşinilor la punctul de traversare a Dunării cu bacul.

Din cele 524 de focare de pestă porcină africană, 521 au fost găsite în gospodăriile populaţiei, în celelalte cazuri fiind vorba de ferme de porci cu zeci de mii de capete înainte de exterminare. România are, sau avea, 4,4 milioane de porci, dintre care 1,4 în gospodăriile oamenilor, care sunt și cele mai expuse. În cazul în care este găsit virusul PPA, toți porcii din gospodăria sau ferma respectivă sunt omorâți, pentru că nu există nici mijloace de prevenție și nici tratament. Deocamdată sunt opt județe afectate, dar experții Comisiei Europene, nu la fel de optimiști ca autoritățile de la București, spun că în scurt timp vor fi 13. La acestea se adaugă județele aflate în vecinătate, considerate zone de risc, iar în acestea abia acum Autoritatea Sanitar Veterinară interzice transportul porcilor și al cărnii.

Soluția nu este însă aceasta, spun cei care amintesc de cazuri similare, în Spania și Italia, unde autoritățile au luptat 25 de ani cu pesta porcină africană și au reușit eliminarea ei doar după ce au interzis creșterea porcilor în gospodăriile oamenilor. Mai mult chiar, au apărut acuzații cum că ANSVSA nu a luat rapid măsurile cerute de Regulamentul Comisiei Europene. Viteza de răspândire a epidemiei este de 18 kilometri pe săptămână, explică cei de la ANSVSA și spun că la sfârșitul lunii august ar putea fi afectată jumătate din România.

Statul plătește despăgubiri pentru porcii omorâți, între 8 şi 12 lei pe kilogram pentru fiecare animal sacrificat. Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Tulcea a plătit, până în prezent, 197.000 de lei unui număr de 78 de persoane fizice în gospodăriile cărora a fost identificat virusul pestei porcine africane. Șeful instituției spune că medicii veterinari au în lucru 42 de dosare în valoare totală de 210.000 lei şi continuă acţiunile de sacrificare a suinelor dintr-o exploataţie comercială. ”În 10 zile se aşteaptă propunerile de modificare a actelor normative care vor permite punerea în practică a măsurilor luate pe data de 1 august de către Comitetul ministerial pentru situaţii de urgenţă privind combaterea PPA, iar, ulterior, se va trece la recoltarea mistreţilor. Despre evoluţia PPA în Europa şi în statele non-UE s-a ştiut de cel puţin doi ani, iar Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară a luat măsuri. S-a instruit personalul direcţiilor silvice, asociaţiile de vânători şi pescari, s-au transmis adrese crescătorilor particulari de suine şi în special exploataţiilor comerciale şi s-au făcut şi simulări privind prezenţa PPA. Anul trecut, la Tulcea am avut o asemenea simulare”, a mai spus directorul DSVSA Tulcea.

PPA a început să activeze în România în urmă cu aproape un an, în zona de nord-vest. Începând din luna iunie a acestui an, atunci când s-au identificat primele focare în zona de sud-est a României, în Delta Dunării, evoluţia virusului a fost agresivă, conform autorităţilor naţionale, iar din acest motiv s-a decis luarea unor măsuri suplimentare de combatere a virusului.

PPA nu afectează oamenii, dar are impact la nivel social şi din punct de vedere economic. Această boală virală a porcinelor domestice şi sălbatice are o evoluţie rapidă şi mortalitate de 100% pentru porcii care se îmbolnăvesc, iar pentru ea nu există vaccin şi nici tratament. Boala nu este periculoasă pentru oameni, însă oamenii pot reprezenta o sursă de infecţie prin echipamentul sau hainele nedezinfectate purtate în focare şi nerespectarea normelor sanitar-veterinare prevăzute de legislaţia în vigoare.