Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


(Exclusiv RFI) Fără măsuri drastice, nu scăpăm de pesta porcină africană – ministrul Petre Daea

daea_de_site.jpg

Ministrul Daea spune că degeaba sunt făcute acțiuni de dezinfectare dacă oamenii nu le respectă
Ministrul Daea spune că degeaba sunt făcute acțiuni de dezinfectare dacă oamenii nu le respectă
Image source: 
RFI

Pesta porcină africană nu va putea fi eradicată în România dacă nu sunt respectate în totalitate și de către toată lumea măsurile, destul de drastice, impuse de autorități, spune ministrul agriculturii Petre Daea. Acestea includ sacrificarea animalelor.

În primul său interviu în această chestiune, în exclusivitate la RFI, ministrul Daea spune că degeaba sunt făcute acțiuni de dezinfectare și de limitare a transporturilor de porci dacă oamenii nu le respectă.

De exemplu, afirmă șeful MADR, inconștiența unui crescător de porci din Brăila a dus virusul lângă o fermă cu 140.000 de capete. ”Într-o comună contaminată, și era sub supraveghere sanitar-veterinară, un cetățean a apelat la alți doi cetățeni, din altă comună, să-l ajute la o lucrare de construcții. Iar la plecare i-a plătit în porci – unuia i-a dat un porc, altuia un porc. Din nefericire, acești oameni nu erau din localitatea respectivă, erau tocmai din satul Lanurile, de lângă Viziru. Au plecat cu porcii acasă, porcii respectivi au murit, și iată cum au dus focarul (de pestă porcină africană – n.r.) în apropierea unui complex care are 140.000 de capete. Lucrurile acestea trebuie să fie înțelese de toată lumea, că acum este nevoie să ne dăm mâna și să acționăm pentru respectarea regulilor sanitar-veterinare impuse pentru fiecare localitate în parte. Este adevărat, sunt dureroase, dar altă soluție nu avem”, a spus, în exclusivitate pentru RFI, ministrul Petre Daea.

Petre Daea: Din nefericire, ne-a intrat în cea mai sensibilă zonă a țării, în Tulcea, unde prin specificitatea locului, prin faptul că Delta Dunării este protejată prin reguli internaționale pe care nu poți să le eludezi, trebuie să se acționeze în consecință. În acea zonă, virusul acesta a intrat tot din Ucraina, zonă contaminată. Ucrainenii se confruntă de ani de zile cu o asemenea boală. Iată că acest virus a intrat în zona cea mai sensibilă a țării și de aici, această explozie de focare și această situație deosebită. Cum spuneam, nu există tratament, nu există vaccin. Primul lucru pe care trebuie să îl conștientizăm este acela că este un virus periculos pe care îl putem scoate din țară cu sprijinul tuturor, atât a instituțiilor statului, care au atribuții în domeniu, a instituțiilor care au fost introduse în dispozitiv prin hotărârea Comitetului Național al Situațiilor de Urgență, dar și cu contribuția și înțelegearea fiecărui crescător de animale și a fiecărui cetățean care intră în această zonă. Să vă dau un exemplu care m-a cutremurat. Am fost peste tot. Peste tot însemnând că nu și în zonele respective. Am stat de vorbă cu conducătorii unor asemenea acțiuni. Nu am fost în focare pentru că este nepermis o intrare în focar. M-ar izola 30 de zile, în care nu mai pot pleca în alte zone ale țării. Am fost în Brăila, unde am stat de vorbă cu conducătorii acestor acțiuni, cu subprefectul, cu directorul sanitar-veterinar, care au luat măsurile care se impuneau într-un timp foarte scurt. Erau contrariați, supărați, necăjiți și intrigați de faptul că într-o comună contaminată, ce era sub supraveghere sanitar-veterianară, un cetățean a apelat la alți doi cetățeni din altă comună să-l ajute la o lucrare de construcție, iar la plecare i-a plătit în porci. Unuia i-a dat un porc, altuia un porc. Din nefericire, acești oameni nu erau din localitatea respectivă. Erau tocmai din satul Lanurile, de la Viziru. Au plecat cu porcii acasă, porcii au murit și așa au dus focarul în apropierea unui complex care are 140.000 de capete. Lucrurile acestea trebuie înțelese de toată lumea și de fiecare în parte. Acum este nevoie să ne dăm mâna și să acționăm în respectarea regulilor sanitar-veterinare impuse pentru fiecare localitate în parte. Este adevărat că sunt dureroase, dar altă soluție nu avem.

Reporter:  Domnule ministru, vor fi și suficiente aceste măsuri? În alte țări, mă gândesc la Spania și la Italia, s-au luat măsuri extreme. La un moment dat s-a interzis creșterea porcilor. Dumneavoastră sunteți într-o situație delicată în România. O spun eu, nu o să o spuneți dumneavoastră. Nu se va lua o astfel de măsură.

P.D: Aici trebuie să luăm situația concretă a țării și să analizăm cu foarte multă profunzime, cu foarte mult echilibru măsurile pe care le luăm în perspectivă. Din acest punct de vedere este un interes deosebit pentru toți ca să stăpânim acest virus. Evident că activitatea se poate relua în condiții sanitar-veterinare pe care fiecare dintre noi trebuie să le respectăm. Spuneam că toți oamenii trebuie să înțeleagă că facem eforturi. Aceste eforturi nu sunt puține. Înțelegem durerea, înțelegem momentul respectiv, dar altă soluție nu este. Atunci, am intervenit cu această recompensă valorică a pierderilor. Despăgubirile respective sunt la prețul pieței. Este adevărat că trebuie să ne mișcăm cât mai repede cu putință. Legea ne impune o serie întreagă de documente pe care trebuie să le facem pentru a justifica aceste cheltuieli și pentru a-ți lua banii de la bugetul statului. Nu îi poți lua decât documentând starea de fapt și executând în spiritul și litera legii ceea ce este stabilit, în așa fel încât, apoi să nu fie repercusiuni. Nimeni nu dă drumul la bani din visteria țării fără documente. Răspunderea este extrem de mare.

Rep: Din ce îmi spuneți dumneavoastră, înțeleg că situația, deși este gravă, nu e disperată, pentru că, conștientizând, populația care se ocupă și cu creșterea porcilor că trebuie respectate niște măsuri stricte, limitând circulația animalelor, am putea ține epidemia sub control?

P.D: Categoric, da. Dovada faptului că s-a întâmplat acest lucru este faptul că același virus a atacat zona de nord-vest a țării, lângă Satu Mare, unde am putut opri acest virus.

Rep: Comisia Europeană a recunoscut că zona a fost curățată.

P.D: Exact.

Rep: Totuși, întinderea în teritoriu nu este prea mare? Lucrați cu oameni care trebuie să înțeleagă.

P.D: Nu întâmplător, absolut în fiecare zi în agenda mea de lucru există acțiuni concrete în această direcție. Am mers până acolo, nu numai personal, ci și cu colegii secretari de stat care au primit ca misiune să supravegheze în fiecare județ cum se derulează aceste măsuri, în așa fel încât, toate măsurile pe care le-am luat (să fie aplicate). Sunt măsuri corecte. La această dată, altele nu sunt. Sunt măsuri care au avut în vedere și experiența altora. Sunt măsuri pe care le stabilim în cunoștință de cauză. În funcție de situația din teren ele trebuie aplicate de toată populația țării. Fac un apel la populația țării să înțeleagă aceste necazuri. Aceste necazuri se pot elimina numai printr-o colaborare și o acțiune conștientă a tuturor. Sunt 11 instituții ale statului introduse în aceste comandamente al acțiunii unitare. Sunt peste 20.000 de oameni care lucrează în focarele respective pentru a face ceea ce trebuie. Pe de o parte, eliminăm suportul biologic al acestui focar, dar este o serie întreagă de tratamente care se face, o serie de substanțe care se consumă, forța umană care este angajată aici. Sunt costuri de tot felul. Sunt mișcări de forțe. Sunt costuri pe care le facem. Iată, că dintr-o mică neatenție, dintr-un act de inconștiență, pentru că nu și-a dat seama că face un rău, cum am pus o comună în situația grea pe care o are la această dată și am apropiat pericolul de un complex cu 140.000 de capete. De asemenea, ieri am avut o întâlnire cu reprezentanții crescătorilor din țară și împreună am stabilit ce măsuri mai trebuie luate, astfel încât, acest grad de biosecuritate pe care îl asigură fiecare crescător să fie mult ridicat ca să eliminăm acest virus, care nu merge nici pe jos, nu merge nici cu vreun vehicul ca să îl cunoști. Pur și simplu, există în necunoașterea actuală. Dacă am cunoaște cum se manifestă și ce traseu ar avea, l-am putea opri. Dar nu l-au oprit zeci de țări care l-au avut. Și ei s-au confruntat și ne confruntăm și noi cu această situație din care sunt sigur că vom ieși.

Să mai amintim că tot în județul Brăila, localnicii dintr-o comună au alungat autorităţile venite să eutanasieze animalele bolnave de pestă porcină africană. Aceasta este singura măsură în caz de contaminare, neexistând nici vaccin, nici tratament.

Este vorba de comuna Unirea, din judeţul Brăila, unde localnicii nu au permis accesul în curți echipelor Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor. Oamenii din satul Valea Cânepii, comuna Unirea, nu au acceptat ca animalele lor să fie sacrificate, deşi în localitate a fost confirmată prezenţa pestei porcine. Autorităţile judeţene spun că oamenii au fost prost sfătuiţi chiar de primar, iar cei care au refuzat au fost trecuţi pe o listă.

”Au fost probleme la Valea Cânepii. Cetăţenii au refuzat să permită accesul echipelor DSVA, jandarmilor şi militarilor, care participă la aceste acţiuni. Nu au vrut să ne lase să întrăm în curţi, atunci am retras echipele, s-a făcut o notă în acest sens cu cetăţenii care refuză. Mai departe, legal, nu ştiu ce vor păţi. Pentru că aici este o chestiune de importanţă naţională şi nu putem să ne jucăm cu unul vrea sau unul nu vrea. Oamenii nu conştientizează, îmi pare rău să spun asta. Vectorul principal este porcul mistreţ, dar circulaţia oamenilor şi a maşinilor este cea care în acest moment împrăştie acest virus. Pentru stabilirea despăgubirilor în cazul porcilor care sunt ucişi este o comisie, nu are treabă DSVSA sau Prefectura. Domnul primar minte, este cel care a agitat lumea acolo. Vă spun cu subiect şi predicat, şi îmi pare rău că este şi medic veterinar”, a declarat directorul DSVSA Brăila, Gicu Drăgan.

Chiar dacă au fost refuzaţi, reprezentanţii autorităţilor încearcă în continuare să-i convingă pe localnici cu vorba buna, iar până în prezent nu au fost făcute plângeri la Poliţie. Conform legii, persoanele care contribuie la propagarea unei boli se pot alege cu dosar penal.

Până în prezent, în judeţul Brăila au fost confirmate 16 focare de pestă porcină africaneă şi au fost eutanasiaţi 7.566 de porci, dintre care peste 7.100 au fost omorâţi ca măsură preventivă.

 
Ascultă interviul acordat RFI de ministrul Petre Daea