Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


ONG: Măsurile autorităților împotriva pestei porcine africane fac mai mult rău decât bine

”Intensificarea vănării porcilor mistreți și, eventual, a prădătorilor va agrava epidemia de pestă porcină africană care se extinde alarmant în România”. Semnalul de alarmă e tras, la RFI, de Ovidiu Bufnilă, de la Societatea Ornitologică Română, în contextul măsurilor anunțate de autorități pentru limitarea răspândirii bolii care decimează populația de porci a țării.

Societatea Ornitologică Română critică vehement măsurile luate de autorități pentru limitarea răspândirii pestei porcine africane. ONG-ul specializat în protecția naturii atrage atenția că intensificarea vânătorii de mistreți și de prădători riscă să extindă focarele de pestă porcină africană, nicidecum să le limiteze.

Specialiștii instituției spun că atât Comisia Europeană, cât și Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor recomandă cu totul alte măsuri decât cele avute în vedere de autoritățile române. Ovidiu Bufnilă, de la Societatea Ornitologică Română, explică faptul că ”în documentul de pe siteul Comisiei Europene – la articolul 8 este precizat că vânarea mistreților nu este o soluție, ci o problemă, dat fiind că turmele de mistreți infectați vor fi dislocate și vor întâlni alte populații pe care să le infecteze. Mai mult, din partea Comisiei Europene este recomandat ca vânătoarea de mistreți să fie interzisă, la apariția unor focare active. Ea poate fi reluată la trei luni după ce nu apar noi cazuri. Aceeași situație este și  la European Food Safety Authority, care nu recomandă intensificarea vânătorii de mistreți, deoarece populațiile se pot muta. Mai mult, vânătoarea nu reușește să reducă numărul de mistreți, animale foarte prolifice, astfel încât în doar câteva luni de zile numărul animalelor este la fel de mare”.

Ascultă:În plus, ”nu doar că România permite vânătoarea porcilor mistreți, ba chiar duce măsurile la un nou punct extrem. Permitem vânătoarea de specii protejate, doar pentru că sunt prădători (cu păr și pene). Nu există niciun articol ștințific care să demonstreze că PPA se răspândește cu ajutorul păsărilor de pradă sau al animalelor necrofage. Articolele existente, care detaliază modalitățile de transmisie a bolii nici măcar nu amintesc această posibilitate sau subliniază că probele de sânge luate de la rozători și păsări din zonele afectate de pestă porcină nu au conținut virusul”, susține ONG-ul într-un comunicat oficial.

Pesta porcină africană s-a răspândit deja în 8 județe ale țăriidin N-V și S-E, cea mai grav afectată fiind zona Tulcei. Boala nu se transmite la om, dar este letală pentru porc. Până acum, peste 60.000 de porci au fost sacrificați în zonele cu focare.

Ascultă interviul integral:

 
Ovidiu Bufnilă, de la Societatea Ornitologică Română, despre pesta porcină africană