Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Vicepreședinte MBDA: A venit momentul să ne gândim la revitalizarea industriei românești de apărare

mbda.jpg

Image source: 
RFI România

Vicepreședintele companiei MBDA Didier Philippe, pledează la RFI pentru o cooperare mai strânsă la nivel european în domeniul industriei de apărare. MBDA este o companie europeană multi-naţională specializată în producţia de rachete şi sisteme de rachete, cea mai mare din Europa și a doua din lume.

- Domnule vicepreședinte, vă rog să prezentați în câteva cuvinte compania MBDA.

- Grupul MBDA se află pe locul 1 în Europa și pe locul 2 în lume din punct de vedere al rachetelor tactice; compania este rezultatul unei fuziuni, care s-a desfășurat de-a lungul ultimilor 20 de ani, a 6 societăți europene: două franceze (Matra și Aero Spatiale), două engleze (BAE Systems  și GEC-Marconi), una italiană (divizia de rachete a Finmeccanica) și una germană (divizia de rachete a grupului Airbus). Scopul acestor fuziuni succesive a fost acela de a putea avea acces la bugetul de cercetare-dezvoltare,  cel puțin din partea Franței și Marii Britanii, astfel încât să putem achiziționa toate tehnologiile necesare pentru a asigura independența Franței și a Europei în domeniul rachetelor tactice. Parcursul nostru este un succes; în prezent grupul are 10.000 de angajați, din care aproape jumătate în Franța, circa o treime în Marea Britanie și restul în Italia și Germania. Este o societate care continuă să crească; angajăm cca 1700 de persoane pe an, nu doar pentru a-i înlocui pe cei care ies la pensie, dar și pentru a ne îmbunătăți capacitatea de a răspunde nevoilor clienților. Astăzi cifra de afaceri a MBDA este de aproape 3 miliarde de euro pe an, iar comenzile se ridică la 5 miliarde de euro. Suntem pregătiți să ne dezvoltăm în continuare, să perfecționăm sistemele astfel încât să asigurăm independența Europei în domeniul rachetelor tactice.

- De când datează cooperarea cu România?

- Primul contract semnat în România a fost în 1995, pentru o rachetă destinată modernizării avioanelor MIG 23 și MIG 21 Lancer. Racheta este și astăzi operabilă, de întreținerea ei se ocupă societatea Electromecanica Ploiești și, așa cum spunea un fost Șef al Marelui Stat Major al Armatei române, este cea mai bună rachetă achiziționată vreodată de Forțele Armate ale României. Avem în desfășurare mai multe proiecte în ultimii 10 ani, în mod special în domeniul rechetelor sol-aer cu rază scurtă și foarte scurtă de acțiune. Am început să lucrăm la acest proiect într-o perioadă în care România nu avea banii necesari investiției. Acum există fondurile necesare, bugetul apărării este de 2% din PIB, din care 40% sunt destinați investițiilor, ceea ce este foarte important. Din păcate, primele achiziții pentru armata română s-au făcut fără competiție, fără cooperare industrială, doar cu americanii, respectiv rachetele Patriot, deși pe piață exista o ofertă europeană competitivă, de exemplu rachetele Aster, pe baza cărora se putea începe o cooperare industrială. Alegerea a fost făcută din rațiuni exclusiv politice. Același lucru s-a întâmplat cu vehiculele blindate. Cred că acum este momentul să ne gândim la industria românească, la partenerii care sunt pregătiți să coopereze, este vorba despre revitalizarea industriei românești de apărare, care are nevoie de investiții multe decenii de acum înainte pentru că are de recuperat întârzieri enorme.

- Reveniți acum în România pentru programul de baterii de coastă, în plină dezvoltare în contextul geopolitic de la Marea Neagră. Propuneți rachetele Exocet. Ce anume credeți că le face competitive?

- Este adevărat, am propus Exocet pentru bateriile de coastă și pentru echiparea corvetelor și fregatelor. De ce credem că Exocet se califică? În primul rând pentru că în acest moment deținem cea mai mare parte a pieței mondiale a rachetelor anti-navă. În ultimii ani am vândut peste 500 de rachete Exocet Block 3, am echipat peste 60 de corvete și fregate din întreaga lume pentru 11 armate naționale. Cred că sunt argumente suficiente. În plus avem un serviciu în Europa și Nato, două baterii de coastă echipate cu Exocet Block 2, care vor fi transformate treptat în Block 3. În 2016 am pus bazele unei foarte importante cooperări internaționale, care se află în plină desfășurare acum. Am primit deja un avans de 150 de milioane de euro din partea clientului nostru și suntem în faza de fabricare a rachetelor, pe care le vom livra în următorii ani.

Exocet este un nume foarte cunoscut, a fost testat cu succes în situații de luptă reală, am învățat multe din aceste experiențe, astfel încât am perfecționat treptat performanțele ei, iar acum putem oferi României un produs de ultimă generație, spre deosebire de concurenții noștri americani, care oferă produse din generații mai vechi. În plus, noi oferim cooperare la nivel industrial. Anul trecut, pe 24 august, în timpul vizitei președintelui Macron, MBDA a semnat un acord cu grupul Romarm și cu societatea Electromecanica Ploiești, pentru rachetele Mistral de apărare antiaeriană cu rază foarte scurtă de acțiune și VL MICA dar și pentru protecția corvetelor, în completarea Exocet.

- Este vorba de o cooperate industrială aici, în România?

- Exact. Suntem în negocieri pentru deschiderea unei linii de producție de rachete Mistral și VL MICA la Electromecanica Ploiești. Sunt rachete foarte versatile, compatibile cu cele trei tipuri de forțe armate: terestră, aeriană și maritimă.

- Această versatilitate...vă rog să o explicați mai în detaliu ...

- Cred că Franța e prea mică pentru a-și permite 25 de tipuri de rachetă specifice și atunci am dezvoltat un tip de rachetă mai bună, mai ieftină, compatibilă cu toate cele trei tipuri de forțe armate. Deci aceeași rachetă poate echipa un elicopter, de exemplu racheta Mistral pe un elicopter Tiger sau Gazelle, poate echipa o navă, cu sistemul SIMBAD, un camion ușor cu sistemul Atlas, un vehicul blindat, etc. Am dezvoltat din racheta Mistral 1, racheta Mistral 2, apoi Mistral 3, de fiecare dată ținând cont de nevoile specifice ale forțelor armate respective. Putem avea un stoc comun, mentenanța am putea-o face în comun, deci s-ar putea face economii enorme, cu efecte benefice asupra duratei de viață a produsului. VL MICA poate merge pe corvete, pe fregate, pe camioane, pe avion. Formarea de personal, transferul de know-how se poate face nu pentru un singur proiect ci pentru trei proiecte, deci există un avantaj economic evident.

- În final, aș dori să aflu părerea dumneavoastră despre noile planuri privind apărarea europeană comună ...

- Pentru mine evident că semnarea acordului PESCO reprezintă o veste foarte bună. Europa nu trebuie pusă în opoziție cu NATO, așa cum Donald Trump a spus că Europa este un adversar al SUA... În orice caz cred că interesul NATO și al SUA este de a avea o Europă puternică și nu dependentă de terți. Deci, inițiativa PESCO constă în crearea acestei independențe a Europei la nivel tehnologic, de producție și al capacității de intervenție. Este nevoie de bugete, de un proiect de acțiune operativă, de exemplu programul de apărare sol-aer cu rază foarte scurtă de acțiune. Este nevoie de cooperare, cum este cea dintre Franța și România, de transfer de know-how, pentru a oferi și României autonomie de decizie și de mentenanță în acest domeniu.