Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cum afectează declinul demografic și creșterea salariilor bugetarilor piața muncii

forta_de_munca.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Peste 61 de mii de locuri de muncă sunt neocupate, iar sectoare precum serviciile sau sănătatea și asistența socială reclamă un deficit tot mai adânc, în condițiile în care nu reușesc să atragă forță de muncă pregătită. Cele mai recente date publicate de Institutul Național de Statistică arată în egală măsură că declinul demografic se accentuează, cu o serie de consecințe directe asupra pieței muncii: printre altele, scade constant numărul tinerilor, iar cei încă dispuși să lucreze în România ar avea pretenții pe care majoritatea angajatorilor nu le pot onora. 

Asimetrie și decalaje – sunt problemele principale din piața muncii, la care se poate adăuga și lipsa de mobilitate. Politica guvernului de mărire a veniturilor în sectorul bugetar creează dezechilibru, iar statul român nu are nici până acum o strategie integrată de contracarare a efectelor declinului demografic, explică, la RFI, analistul economic Valentin Ionescu: 

 “Avem o presiune foarte mare în piața muncii întrucât există un decalaj în ceea ce privește competențele și abilitățile profesionale față de cerere. O formă de asimetrie. Mai avem și o altă formă de asimetrie, spațială. Există forță de muncă disponibilă, dar se găsește la depărtare de firme, de cei care ar putea să ofgere locuri de muncă. (...) Sunt cele două probleme principale cu care se confruntă România și alocarea dezechilibrată a forței de muncă pe regiuni. (...) 

Mobilitatea scăzută a forței de muncă poate să aibă cauze diferite. Uneori ține de opțiunea fiecărui individ. (...)
 
Angajatorul plătește, dar de multe ori se confruntă cu situația în care pretenția celui care ar dori să lucreze este foarte mare. Sunt și stuații, mai ales la forța de muncă tânără, unde pretențiile financiare sunt foarte mari. Iar firmele mici și mijlocii în momentul de față nu își pot permite să acopere costurile la nivelul pretențiilor. (...) Comportamentul este deviat și de ceea ce face statul. Salariile care se plătesc în sectorul public sunt substanțial mai ridicate decât ce este în piața privată. „

 Ascultă AICI interviul integral: