Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Bulgaria, pași concreți spre aderarea la euro. Adrian Vasilescu, BNR: Nu trebuie să ne grăbim

Guvernul de la Sofia a aprobat un plan de acţiune ce prevede că Bulgaria va adera la mecanismul ratelor de schimb, anticamera zonei euro, în cel mult un an. România încă lucrează la strategia de aderare, plan pe care executivul ar urma să îl prezinte până la sfârșitul lui 2018. 

Bucureștiul și Sofia nu sunt într-o competiție din acest punct de vedere. Fiecare țară are specificul ei și, cel mai prudent pentru România este să nu se grăbească, afirmă la RFI Adrian Vasilescu. Consilierul guverantorului BNR argumentează că și alte țări din regiune sunt în așteptare, deși economii precum Cehia ar putea oricând să facă pasul spre moneda unică europeană:
 
Bulgaria are o strategie proprie și România are strategia ei, diferită. Bulgaria vine dintr-o altă zonă, a Consiliului Monetar. A avut to timpul un sistem de piață strânsă, pe când noi am avut totuși o piață liberă. (...) Gândiți-vă că în jurul nostru nici Ungaria nu are o dată fixă. Nici Polonia nu are o dată fixă. Nici Cehia. Sunt prudenți.(...) Pornim să facem strategia fără să stabilim o dată a intrării. Părerea personală este că nu trebuie să ne grăbim.”
 
Ascultă AICI interviul integral: