Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Dialogul investitorilor străini cu guvernul român este scurtcircuitat

investitii.jpg

Dialogul investitorilor străini cu guvernul român este scurtcircuitat
Image source: 
pixabay.com

Într-un comentariu publicat recent în publicația cursdeguvernare.ro, analistul economic Radu Crăciun pune în dezbatere câteva idei referitoare la reacția investitorilor străini în fața așa-numitelor democrații iliberale. Radu Crăciun arată că investitorii sunt interesați de existența unor factori economici precum calitatea infrastructurii rutiere, raportul dintre nivelul de educație al forței de muncă și costul ei, proximitatea geografică și apartenența la Uniunea Europeană. Standardele democratice nu sunt neapărat luate în calcul atunci când se ia decizia de a investi într-o țară sau alta. De altfel, nici agențiile de rating, scrie Radu Crăciun, nu utilizează standardele democratice pentru ratingurile pe care le oferă.

Investitorii vor reacționa doar în cazul în care se depășesc unele linii roșii, precum predictibilitatea fiscală și a politicilor economice sau interferența guvernului în politicile monetare ale băncii centrale. Concluzia autorului este că investitorii străini se adaptează la mediu și nu vor avea, în niciun caz, pe primul loc pe agendă problema standardelor democratice ale economiei în care activează. Iar problemele deficitului de democrație trebuie rezolvate din interior.

Am făcut acest preambul pentru a ajunge la situația din România. Nu este vorba, neapărat, despre standardele democratice sau despre eventualele tendințe iliberale, ci despre un fel de naționalism economic care se manifestă pe tonuri și accente diferite.

Recent, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Franceză în România (CCIFER) a făcut publică poziția față de declarațiile politicienilor români, aflați astăzi la putere, la adresa companiilor străine. Nu este pentru prima dată când organizațiile investitorilor străini sau români își spun răspicat opinia în mod public. Temele au fost foarte diferite. De la schimbarea legislației fiscale, până la atacurile la companiile multinaționale.

Nu este vorba doar despre o singură organizație, ci de majoritatea lor. Camera de Comerț Americană, cea franceză, organizații ale investitorilor români nu au ezitat să ia poziție față de declarațiile politicienilor de la putere sau față de desele schimbări legislative inițiate în ultimul an și jumătate.

Iată doar un paragraf din comunicatul CCIFER: „Suntem încrezători în buna funcţionare a statului de drept. Dacă există probe privind implicarea unor companii în acţiuni ilegale, acestea trebuie sancţionate direct conform mecanismelor legale în vigoare. Declaraţiile generale în presă creează un climat de neîncredere la nivel intern şi internaţional, cu consecinţe imediate. Acestea dăunează deja investiţiilor actuale şi viitoare, precum şi imaginii unui stat democratic pe care România trebuie să o proiecteze la nivel european şi internaţional”, declară reprezentanţii CCIFER.

Cu atât mai mult cu cât administrația are la îndemână toate pârghiile legislative și instituționale pentru a amenda cazurile în care există încălcări ale legii. Fiscul, inspecția muncii, autoritatea pentru protecția consumatorilor sau autoritățile de reglementare ale diverselor domenii sunt instituții care pot amenda sau corecta eventualele comportamente incorecte sau în afara legii.

De obicei, investitorii străini sunt foarte atenți în ceea ce privește dialogul public cu autoritățile române. În ultimii ani, această cutumă s-a transformat și am asistat la luări de poziție tot mai tranșante. Acest lucru arată o anumită exasperare a reprezentanților companiilor care acționează în România. Dialogul cu autoritățile este fie inexistent, fie ineficient, atacurile la adresa investitorilor străini sunt tot mai dese, iar predictibilitatea legislativă lasă mult de dorit.

 În concluzie, relația mediul de afaceri-administrație se află într-un evident impas. Acuzațiile la nivel general, fără elemente concrete, nu fac decât să scadă și mai mult încrederea managerilor de companii în România. 

Dialogul investitorilor străini cu guvernul român este scurtcircuitat (AUDIO)