Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Consiliul Concurenţei investighează Hidroelectrica și suspectează un abuz de poziţie dominantă

hidroelectrica.jpg

Consiliul Concurenţei investighează Hidroelectrica și suspectează un abuz de poziţie dominantă
Consiliul Concurenţei investighează Hidroelectrica și suspectează un abuz de poziţie dominantă

Consiliul Concurenţei a anunţat luni că a declanşat o investigaţie privind un posibil abuz de poziţie dominantă al companiei Hidroelectrica, una din cele mai profitabile companii de stat, pe piaţa producerii şi comercializării de energie electrică din România. ”Consiliul Concurenţei are suspiciunea că Hidroelectrica, prin comportamentul său de ofertare, a limitat cantitatea de energie comercializată pe unele segmente de piaţă (în principal pe Piaţa pentru Ziua Următoare), în scopul realizării unor oferte cu preţuri mai ridicate pe Piaţa de Echilibrare (PE)”, a anunţat luni autoritatea de concurenţă.

Preţul pe piaţa de echilibrare este în general mai mare faţă de preţul de închidere al pieţei înregistrat pe PZU.

”Analiza comportamentului producătorului de energie electrică Hidroelectrica se realizează în strânsă colaborare cu ANRE şi a avut drept punct de pornire variaţiile semnificative de preţ”, spun reprezentanţii Consiliului Concurenţei.

În cadrul investigaţiei s-au efectuat inspecţii inopinate la sediile societăţilor Hidroelectrica şi la transportatorul naţional de energie Transelectrica, iar documentele ridicate se află în analiza autorităţii de concurenţă, în cadrul procedurilor specifice.Transelectrica nu este parte vizată de investigaţie.

Anul trecut, Hidroelectrica a raportat un profit net de 1,36 miliarde lei, mai mare cu 11% faţă de 2016, la o cifră de afaceri de 3,25 miliarde lei. Societatea a produs anul trecut 14,04 TWh şi are 3.300 de angajaţi. E importantă mențiunea pentru că dacă va fi sancționată, Hidroelectrica va plăti până la 10% din această cifră, spune Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței care a adăugat că investigația va dura cel puțin un an.

 

 
Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei