Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Inflația a intrat în "montagne russe"

montagne_russe.jpg

Inflația a intrat în "montagne russe"
Image source: 
pixabay.com

Inflația se mișcă de parcă s-ar afla într-un "montagne russe". Scade în iulie, la 4,6%, și crește în august, la 5,1%. Este o schimbare de direcție neașteptată, pentru că analiștii credeau că rata inflației va continua să scadă. În aceste condiții, râmâne sub semnul întrebării dacă rata inflației va atinge, la sfârșitul anului, ținta pe care și-o propune Banca Națională, de 3,5%. Vom avea, probabil, un răspuns la această dilemă în următoarele intervenții pe această temă ale oficialilor BNR.

În raportul asupra inflației, prezentat la începutul lunii august, banca centrală enumera ca principali factori de risc pentru abaterea inflației de la traiectoria proiectată o serie de elemente interne și externe. Dintre factorii interni sunt în continuare prețurile administrate, respectiv energia electrică și gazele naturale. Raportul afirmă că acest risc este echilibrat. Într-adevăr, tariful gazelor naturale a crescut anul acesta cu 16,6%, în timp ce tariful energiei electrice a crescut cu 2%, numai în luna august față de iulie. Ar putea fi doar o parte din creșterea tarifului la energia electrică, pentru că în luna august a existat o nouă tensiune pe piața energiei, în sensul că a crescut tariful.

Politica fiscală și piața muncii tensionată sunt alte riscuri din economia internă care pot duce la creșteri ale prețurilor. Mult mai multe sunt riscurile care vin de pe piețele internaționale. Este vorba despre prețurile materiilor prime, țiței și produse agroalimentare, incertitudinile privind Brexitul sau evoluția războiului comercial care s-a declanșat practic în economia mondială. De exemplu, păstrând proporțiile, recent, declarațiile contradictorii ale negociatorului-șef al Uniunii Europene pentru Brexit, Michel Barnier, privind evoluția procesului, au reușit să miște piața valutară, în sensul că lira sterlină s-a devalorizat în funcție de declarațiile dlui Barnier.

Să ne întoarcem la inflația din România. Prețul țigărilor a crescut anul acesta cu 3,6%, pe fondul creșterii accizei cu 2%. De asemenea, combustibilii au fost și anul acesta printre campionii creșterilor de prețuri, cu un plus de 5,6%, în pofida faptului că în luna august, combustibilii s-au ieftinit. Explicația, chiar și parțială a creșterii prețurilor combustibililor este dată, conform BNR, de creșterea abruptă din trimestrul doi al anului a prețului țițeiului pe plan internațional.

De altfel, calculele BNR arată că prețurile din România au fost influențate de o serie de șocuri interne și internaționale, precum creșterea prețului țițeiului, în mai 2018, majorarea accizei la țigarete și scumpirea gazelor naturale, în mai 2018 și creșterea tarifelor la energie electrică, în ianuarie 2018. Criza ouălor din luna noiembrie 2017 și-a epuizat efectele, dacă ne uităm că statistic, ouăle s-au ieftinit anul acesta cu 27%.

În același timp, creșterile acestui an la serviciile poștale și transportul aerian sunt extrem de mari, 21% și respectiv 18%, și în mare parte, inexplicabile prin prisma concurenței care există pe aceste piețe. Singura explicație plauzibilă este că la nivelul acestor servicii s-au acumulat toate creșterile de prețuri din aval, adică la combustibili, la energie electrică sau costul cu forța de muncă. În orice caz, ar fi interesantă a o investigație a instituțiilor statului care se ocupă de respectarea regulilor privind concurența.

Inflația în luna august a reușit să îi surprindă pe specialiști. Mai ales pentru că a părut o vară liniștită, fără mișcări de prețuri importante și fără mișcări pe piața valutară. Puseul  de creștere a prețurilor din vară pune sub semnul întrebării ce se va întâmpla în această toamnă. Caruselul creșterii prețurilor abia urmează.

Inflația a intrat în "montagne russe" (AUDIO)