Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Pesta porcină africană - România s-a mulțumit cu ce a dat Comisia Europeană, nu a cerut bani în plus

brux_ce_2.jpg

1,2 milioane euro au fost alocate pentru prevenirea și detectarea anticipată a pestei porcine în România
1,2 milioane euro au fost alocate pentru prevenirea și detectarea anticipată a pestei porcine în România
Sursa imaginii: 
RFI

România nu a cerut Uniunii Europene niciun fel de ajutor financiar suplimentar cu care să lupte împotriva pestei porcine africane, anunță purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene Anca Păduraru.

În emisiunea Rural de la RFI, oficialul comunitar a amintit că România ar fi putut solicita inclusiv decontarea a 50, până la 75% din cheltuielile cu despăgubirea fermierilor, dar nu a făcut vreun demers oficial în acest sens.

Singurii bani europeni ajunși în România pentru epidemia de pestă porcină africană sunt cei alocați direct de Comisie din bugetul special pentru prevenția acestei maladii. Este vorba de 1,2 milioane de euro, i-a spus Mihaelei Gherghișan purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene Anca Păduraru.

Începând cu 2015, 1,2 milioane euro au fost alocate pentru prevenirea și detectarea anticipată a pestei porcine României, anunță Păduraru. ”Până la ora actuală, Comisia nu poate confirma nicio cerere de ajutor financiar suplimentar, în afară de cel menționat mai sus”, a precizat aceasta.

Pentru a primi bani în plus, România trebuie mai întâi să ceară astfel de ajutoare financiare și să știe foarte clar pentru ce solicită sumele respective.

De altfel, în luna august, Comisia Europeană oferea României ajutor în lupta cu epidemia de PPA. Comisia Europeană este gata să continue să ajute România şi să furnizeze orice asistenţă tehnică suplimentară necesară de care ar putea fi nevoie în combatarea pestei porcine africane, spunea un reprezentant al executivului comunitar. ”Urmărim foarte atent evoluţia pestei porcine africane în România. Măsuri excepţionale, precum supravegherea consolidată şi alocarea de resurse umane adecvate, trebuie aplicate de autorităţile române pentru a asigura gestionarea actualelor focare şi izolarea bolii”, a menţionat purtătorul de cuvânt. Ținerea sub control a bolii ”va depinde puternic de implementarea corectă a legislaţiei Uniunii Europene şi a măsurilor prevăzute în strategia UE pentru combaterea pestei porcine africane”, atrăgea atenția reprezentantul executivului comunitar.

 
Ascultă interviul acordat RFI de Anca Păduraru