Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Românii cu panouri fotovoltaice vor putea vinde energie

Vești bune pentru românii care au sau vor să își monteze panouri fotovoltaice. Legea care le dă dreptul să vândă reţelei electricitatea suplimentară generată poate fi aplicată rapid, a spus președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu. Și asta fără a mai fi necesară o firmă sau un PFA, așa cum era până acum. ANRE are termen până la 20 Octombrie să publice normele de implementare pentru a face prosumatorii posibili în România.

Printre noutăţile pe care le aduce noua lege se numără obligatitivitatea distribuitorilor de a face posibilă racordarea în 30 zile, dar și obligativitatea furnizorilor de energie electrică să achiziţioneze energia de la românii cu astfel de sisteme. Cei care vor să treacă de la alimentarea cu curent de la rețea la alimentarea cu curent de la panouri solare fotovoltaice proprii vor putea cere bani de la stat. Concret, statul va acoperi până la 90% din costuri, însă nu mai mult de 20.000 de lei. Ghidul de finanţare pentru programul privind montarea celulelor fotovoltaice va fi lansat până la data de 15 octombrie, a anunțat vicepremierul şi ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu. Potrivit acesteia, 26.000 de gospodării din România pot să devină mici producători.

 “Prin această variantă, de a-și vinde energia în rețea, oamenii își pot reduce substanțial factura lunară” , spune la RFI, Claudiu Butacu, cofondator energiaTa, un program al EFdeN proiectul educațional. Potrivit acestuia, până acum, cei care își montau panouri nu puteau să “injecteze” energia în rețea, fără să-și facă o companie și să intre în același grup de vânzători de energie. “De acum, prosumatorul din România va putea să-și balanseze pe factura lunară energia pe care o injectează în rețea, la un preț într-adevăr mai mic decât cel pe care îl plătim pe energia consumată. Este cam la o treime. Este un început.”, explică Claudiu Butacu. Potrivit acestuia, „panourile fotovoltaice vin ca o unealtă care să întregească mai multe alte mecanisme de eficientizarea a consumurilor într-o locuință. Degeaba se montează panouri dacă se folosesc în continuare becuri clasice, nu le stingi pe timpul zilei, dacă ai consumatori mari precum frigiderele vechi, atunci diferența nu va fi considerabilă. Dar, în medie, ar trebui să se simtă un aport, la o putere instalată de 3,5 kw. Este un sistem foarte vândut în țară și în străinătate, doar că până acum toți cei care își instalau panouri fotovoltaice le foloseau doar pentru consumul propriu sau investeau în baterii, și asta însemna că niciodată nu și-ar fi recuperat investiția.“ Cei interesați să devină prosumatori pot afla detalii despre avantajele productiei de energie solară  și cu privire la pașii care trebuie făcuți pentru a putea "injecta" energie în rețea din proiectul online energia Ta (https://energiata.org). Directivele europene ne vor obliga ca din 2020 să recurgem la energie regenerabilă când vine vorba de orice locuință nou construită. Nu se vor mai da avize de construire dacă nu vor avea un procent din energia folosită, energie verde.

 

 

 

Claudiu Butacu, cofondator energiaTa, un program al EFdeN proiectul educațional în dialog cu Mirela Dădăcuș