Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cu bani europeni, transportul din Cluj-Napoca a intrat în priză

autobuze-electrice-cluj.jpg

Autobuze electrice parcate in Cluj-Napoca
Transportul public din Cluj face pasul către combustibilul viitorului, energia electrică
Sursa imaginii: 
Radu Pădurean și Dan Tăuțan

Transportul public din Cluj face pasul către combustibilul viitorului, energia electrică.

Este primul oraș din România în care municipalitatea face apel la fondurile europene pentru trecerea la mașini electrice.

30 de autobuze electrice, 50 de troleibuze și 24 de tramvaie de ultimă generație cumpărate din bani europeni vor circula pe străzile Clujului, de anul viitor.

Clujenii au prins gustul transportului electric după ce Primăria a cumpărat autobuze electrice din fonduri elvețiene.

Singurul dezavantaj al mașinilor electrice este autonomia de doar o zi.

Clujul este primul oraș din România care accesează fonduri europene pentru cumpărarea de mijloace de transport în comun electrice, nepoluante. Primăria municipiului Cluj-Napoca a depus, până acum șase cereri de finanțare din bani europeni, prin Programul Operațional Regional (POR), Axa 1. În total, valoarea proiectelor finanțate de Uniunea Europeană se ridică la aproape 96 de milioane de euro. Din această sumă, fondurile nerambursabile sunt 98%, ceea ce lasă municipalității clujene o cofinanţare de 2 procente.

Dar de ce încurajează Uniunea Europeană atât de mult schimbarea paradigmei transportului public clasic, cu autobuze care funcționează cu combustibil fosil, în special cu motorină? Primul argument ar fi reducerea poluării aerului, produsă de noxe, și a poluării fonice. Însă Uniunea Europeană încurajează, cu aceeași ocazie, și transferul tehnologic al ultimelor inovații în domeniul transportului electric, menite să eficientizeze consumul și să ridice confortul utilizatorilor.

Context internațional

Din primăvara anului 2018, justiția din Germania a decis interzicerea circulației mașinilor care folosesc combustibilul Diesel. Primele care s-au conformat au fost marile orașe din Germania. Orașul Hamburg a fost printre primele din Europa care a făcut acest pas și a interzis, gradual, circulația mașinilor Diesel în interiorul urbei. Au început cu camioanele și mașinile foarte vechi. Trendul european este de a face eforturi pentru reducerea poluării, iar acest lucru se reflectă și în liniile de finanțare europene, cu privire la transportul public. Clujul a fost primul oraș din România care a sesizat această oportunitate. 

Autobuze electrice cu wifi 

Pentru cumpărarea autobuzelor electrice, Primăria municipiului Cluj-Napoca a depus trei cereri de finanțare. Cu banii obținuți, vor fi cumpărate 30 de astfel de autobuze electrice. Primele autobuze de acest fel cumpărate din bani europeni vor circula pe străzile Clujului în decembrie 2018. ”Aceste mașini sunt nepoluante, au emisii zero, sunt silențioase. Chiar și costurile de mentenanță sunt reduse”, spune Ovidiu Cîmpean, directorul Direcției de Dezvoltare Locală din Primăria Cluj-Napoca.În plus, aceste autobuze sunt silențioase și sunt dotate cu aer condiționat, wifi și sistem de numărare automată a călătorilor, funcție folositoare în întocmirea statisticilor despre comportamentul călătorilor, care vor fi folosite în optimizarea curselor, prin suplimentarea unora și rărirea numărului altora, de exemplu. De asemenea, fiecare autobuz are supraveghere video și computer de bord. Aceste autobuze electrice au și podea joasă, ceea ce le face foarte ușor de folosit și de persoanele în vârstă și de cele cu handicap. De altfel, în aceste autobuze de ultimă generație, există locuri speciale pentru persoanele cu handicap, pentru scaunele rulante. Valoarea unui astfel de autobuz electric este 600.000 euro bucata.


Autobuze electrice silențioase, dotate cu aer condiționat, wifi și sistem de numărare automată a călătorilor
Sursa imaginii: 
Radu Pădurean și Dan Tăuțan

Troleibuze mai eficiente

Pe aceeaşi Axa 1 a POR, Primăria Cluj-Napoca a mai depus cereri de finanțare și a semnat deja acordul-cadru pentru livrarea mașinilor cu producătorul polonez de vehicule electrice pentru transport public, Solaris. La Cluj, vor fi livrate 50 de astfel de troleibuze, achiziționare printr-o finanțare europeană de 31,6 milioane de euro. Troleibuzele sunt și au fost dintotdeauna vehicule electrice, însă mașinile de generație nouă consumă mai puțin decât cele vechi, spun autoritățile locale clujene. Un singur troleibuz costă 630.000 de euro și are toate facilităţile de care dispune și autobuzele Solaris cumpărate de Primăria Clujului.


La Cluj, vor fi livrate 50 de troleibuze, achiziționare printr-o finanțare europeană de 31,6 milioane de euro
Sursa imaginii: 
Radu Pădurean și Dan Tăuțan

 

Tramvaie de 2 milioane de euro bucata

Când ne gândim la tramvaie, ne vine în minte imaginea unui garnituri zgomotoase, care te zgâlțâie puternic în timpul cursei și în care te urci ca în tren, la o înălțime considerabilă. Tramvaiele moderne sunt cu podea joasă, silențioase și cu amortizoare de vibrații. ”Și acestea au dotări de ultimă generație, costurile de mentenanță sunt mai mici, precum și consumul de energie electrică este mai redus”, a explicat Ovidiu Cîmpean necesitatea schimbării garniturilor vechi din oraș. Spre deosebire de autobuzele electrice și troleibuzele cumpărate de la polonezii de la Solaris, tramvaiele vor fi de producție românească, fabricate la Astra. Prețul unei singure garnituri de tramvai este de 1,9 milioane de euro, iar întreaga cerere de finanțare pe POR se ridică la 46 de milioane de euro. În Cluj vor circula 24 de astfel de tramvaie noi. Ca o comparație de preț, RATB a cumpărat, în 2014, două garnituri noi de tramvaie, produse de RATB Atelierele Centrale, cu prețul de 900.000 de euro bucata. Însă modelul Bucur LB este de tip vechi, de care au circulat până acum în toată România. Prețul unui tramvai modern, cu podea joasă pornește de la 1,4 milioane de euro bucata.

Tramvaie noi in Cluj-Napoca
Tramvaie moderne cu podea joasă, silențioase și cu amortizoare de vibrații
Sursa imaginii: 
Radu Pădurean și Dan Tăuțan

Pofta vine mâncând

Dar de unde vine acest elan al edililor clujeni de a trece la transport public electric cât mai eficient? Acest lucru s-a întâmplat după ce Primăria Cluj-Napoca a cumpărat, cu ajutorul fondurilor elvețiene, 40 de autobuze electrice, dintre care primele 11 au fost deja livrate și circulă din această vară pe străzile orașului. ”Când a fost lansată Axa 1 a POR, am văzut că este eligibilă achiziționarea de mijloace de transport electrice, nepoluante, astfel că am profitat de această oportunitate pentru a înnoi parcul auto al Companiei de Transport Public din Cluj cu mașini de ultimă generație”, a declarat Ovidiu Cîmpean, directorul Direcției de Dezvoltare din primăria clujeană.

Dezavantajele transportului electric

Chiar dacă transportul electric are multe plusuri, are și un mare minus: autonomia scăzută a vehiculelor. Practic, un autobuz electric are o baterie cu o autonomie de 105 kilometri. Cu toate acestea, autorităţile locale spun că o încărcare ar ajunge pentru o zi de curse, în Cluj-Napoca. În plus, există varianta unei încărcări rapide care durează 7 minute, ce poate fi folosită în caz de urgență. Stațiile de încărcare pentru transportul public electric au fost amenajate în depourile Companiei de Transport Public. De altfel, folosirea mașinilor electrice este încurajată de autorități, în Cluj-Napoca. Acestea pot folosi benzile dedicate transportului public, iar în oraș există, în acest moment, șapte stații de încărcare electrice, toate private. Primăria Cluj-Napoca va mai construi stații de încărcare electrică în două parkinguri existente din oraș și a proiectat alte două parkinguri de cartier care să aibă și ele astfel de stații, încă de la început. Proprietarii de mașini electrice își pot încărca gratuit mașinile, însă vor trebui să achite taxa de parcare pentru timpul în care mașina rămâne în parcare. 

Acest articol a fost publicat pe www.PressHub.ro și RFI România în cadrul proiectului “Cohesion Policy: Better Understanding, Reporting, Dissemination”, cofinanțat de UE prin DG Regio. Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a UE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.


 
Reportaj transport electric Cluj-Napoca