Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


De ce este vulnerabilă compania Apple

apple.png

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Compania americană Apple intră în România. Presa economică arată că firma de tehnologie a înființat o companie de vânzări. Intrarea Apple în România printr-o companie de distribuție nu pare a fi un mare eveniment economic. De ce? Pentru că Apple desfășoară activitatea de cercetare în Statele Unite, produce cu precădere în China și distribuie pe cele mai multe dintre piețele lumii. Și totuși, înființarea unei companii în România arată că gigantul american este interesat de piața românească, dacă nu cumva noua companie de distribuție va avea un rol regional.

În orice caz, pentru fanii produselor Apple, intrarea pe piață este o veste cât se poate de bună. Desigur, aceștia pot spera că prețul produselor companiei americane va fi ceva mai redus datorită companiei nou-înființate pe piața autohtonă.

Apple este una din cele mai mari companii ale lumii. Recent, capitalizarea la Bursa de la New York a atins 1.000 de miliarde de dolari, la fel ca și cealaltă firmă de tehnologie, adică Amazon.

Recent, Apple a lansat o nouă gamă de telefoane. Ea a fost, ca de obicei, un eveniment. Dar, interesant este că a doua zi de la lansarea noului model, acțiunile Apple au scăzut ușor. Specialiștii explică mișcarea bursieră prin faptul că unii investitori au ținut să își marcheze profitul, adică au vândut acțiuni într-un moment pe care l-au considerat oportun.

O analiză Tradeville, o firmă de brokeraj activă pe piața românească, scoate în evidență punctele forte ale companiei, dar și vulnerabilitățile sale.

Apple este una dintre cele mai inovative companii din lume. Cele mai recente rezultate financiare ale companiei arată, însă, că firma are costuri mai mari cu producția și cu activitățile de cercetare și dezvoltare, fapt care afectează rata de profit brut. Rezultatele nu sunt, însă, o surpriză, pentru că firma americană investește constant în cercetare și în dezvoltarea produselor sale.

iPhone X, lansat anul trecut, este cel mai bine vândut telefon din istoria Apple. Punerea pe piață a acestui model a determinat creșterea prețului mediu de vânzare cu 19%, de la 606 dolari la 724 dolari pentru un telefon, fiind principalul factor care a contribuit la creșterea veniturilor companiei. Specialiștii estimează că, anul acesta, prețurile vor crește cu peste 3%.

Compania americană are la nivel mondial, pe segmentul smartphone, o cotă de piață de aproximativ 16%, fiind concurată serios de Samsung sau nou-venita Huawei.

În pofida concurenței, Apple a obținut 87% din profitul total înregistrat la nivelul industriei. Compania a dezvoltat și o serie de servicii, care oferă muzică și vânzări online.

Cu toate acestea, Apple ar putea fi afectată în cazul impunerii unor noi taxe vamale anunțate de președintele american Donald Trump, având în vedere că, pe de o parte, o cotă semnificativă din veniturile companiile provin din China și, pe de altă parte, multe dintre componentele produselor Apple sunt fabricate în China. De exemplu, anul trecut, veniturile Apple din China au fost în valoare de 44,7 miliarde dolari, adică 20% din cifra de afaceri totală. În concluzie, războiul comercial declanșat de administrația americană s-ar putea reflecta în prețul final al produselor Apple.

Piața echipamentelor tehnologice este în continuă mișcare, concurența fiind acerbă. Pentru consumatori aceasta este cea mai bună veste, pentru că au șanse să cumpere un produs la cel mai avantajos raport preț-calitate.

 
De ce este vulnerabilă compania Apple (AUDIO)