Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Forum economic moldo-rus, la Chișinău

poza_dodon2.jpg

Image source: 
Facebook/Igor Dodon

La Chișinău a început, joi, primul Forum economic moldo-rus sub patronajul președintelui moldovean, Igor Dodon. Timp de trei zile, peste 500 de oameni de afaceri din R.Moldova și Rusia vor discuta despre dezvoltarea relațiilor comerciale și economice dintre cele două țări, iar ulterior se așteaptă semnarea mai multor acorduri de colaborare.

Potrivit organizatorilor, Forumul economic moldo-rus își propune să creeze premise pentru ca R.Moldova să revină pe piața rusă, ocupând un loc de frunte, așa cum a fost până la venirea la putere a partidelor pro-europene.Totodată, socialiștii dau asigurări că evenimentul de la Chișinău în nici un caz nu va afecta relațiile economice ale R.Moldova cu Occidentul.

”Sper că în urma Forumului vor fi semnate acorduri de investiții în Republica Moldova în valoare de zeci sau chiar de sute de milioane de dolari. De asemenea, aș vrea să deblocăm accesul pe piața rusă pentru toți producătorii moldoveni”, a declarat Igor Dodon în cadrul unei emisiuni la postul de televiziune Moldova 1.

Ședința plenară a Forumului va avea loc în a doua parte a zilei când va ține un discurs șeful statului, Igor Dodon, dar și mai mulți oameni de afaceri ruși, cum ar fi Andrei Nazarov, copreşedintele Organizaţiei Ruse Obşteşti „Delovaia Rossia”; Boris Titov, reprezentantul special al președintelui Federației Ruse pentru protecția drepturilor antreprenorilor, Serghei Katîrin, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Federaţiei Ruse, Aleksandr Kalinin, preşedintele Organizaţiei Obşteşti a Businessului Mic şi Mijlociu din Rusia „Opora Rossii”.La eveniment va participa și Michael Harms, directorul executiv al ”Comitetului de Est al economiei germane”.

Forumul economic moldo-rus are mai multe platforme de discuții, printre care ”Moldova între Est și Vest”, ”Dezvoltarea turismului”, ”Industrie”, ”Vinificație”.

Dionis Cenușă, cercetător la Institutul de Științe Politice, Universitatea Justus-Liebig din Germania spune la RFI că ”Forumul moldo-rus este un alt eveniment prin care președintele Igor Dodon își face imagine de principal unificator al prieteniei cu Rusia. Evenimentul are loc la scurt timp după Congresul Mondial al Familiei, prin care la fel a fost consolidată asocierea cu Rusia”.

”Totodată, Forumul constituie o oportunitate de PR politic pentru socialiști, care vor să creeze percepția că pot readuce în țara investițiile rusești. Evident, în contextul izolării tot mai vizibile a guvernării sub conducerea PDM, socialiștii vor să obțină avantaj de imagine, prezentându-se ca și forță politică capabilă să deschidă Moldova”. ”Este cert faptul, că unii reprezentanți ai mediului de afaceri din Rusia vor încerca să se familiarizeze la față locului cu oportunitățile investiționale existente, inclusiv din perspectiva obiectivelor economice supuse programului de privatizare. Deocamdată însă este prematur să facem concluzii pertinente pe marginea seriozității unor investiții rusești în viitorul apropiat, în contextul electoral care va dura până cel puțin în martie 2019”, este de părere Dionis Cenușă.

Forumul economic moldo-rus va fi organizat anual.

Potrivit statisticilor, în 2017, volumul schimburilor comerciale dintre Rusia și Moldova au fost de peste un miliard de dolari. După valoarea volumului schimburilor comerciale înregistrate, Federația Rusă se plasează pe locul doi printre partenerii comerciali ai Republicii Moldova, după România, cu o pondere de 12,7% în comerțul total al Republicii.

Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre Forumul moldo-rus de la Chișinău