Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Consumul încetinește, creșterea economică la fel

inflatie.jpg

Banca Nationala a majorat prognoza de inflaţie pentru acest an la 4,2%
Banca Nationala a majorat prognoza de inflaţie pentru acest an la 4,2%
Sursa imaginii: 
pixabay.com

Consumul este, fără niciun dubiu, motorul economiei. Indiferent de dezbaterile din jurul acestei teme, datele macroeconomice arată fără tăgadă că la creșterea economică a României a contribuit, decisiv, consumul populației. Investițiile au un rol modest.

Așadar, consumul gospodăriilor este important nu doar pentru cetățeni, ci, mai ales, pentru economie. Din acest punct de vedere, datele privind evoluția consumului sau, cum se spune în termeni economici, cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul este extrem de importantă pentru a lua pulsul economiei românești. Când consumul încetinește, este un semn că și economia va încetini. Relația este simplă și directă.

Datele pe primele opt luni ale acestui an arată o încetinire a consumului. Creșterea de două cifre de anul trecut s-a evaporat. Anul acesta, în primele opt luni, avansul consumului a fost de 6,4%, mai redus decât cel de anul trecut, care ajungea, în toamnă, la 10%. Totuși, creșteri au fost pe toate fronturile, și la produse alimentare și la cele nealimentare și la carburanți. În luna august, însă, s-a înregistrat o situație neașteptată. Vânzările de carburanți au scăzut față de luna anterioară, dar și în comparație cu luna august a anului trecut. Este curios, pentru că, în mod normal, în sezonul de vacanțe, consumul de combustibil ar trebui să fie mai mare și nu mai mic. Singura explicație plauzibilă este aceea că majorarea prețului combustibililor i-a făcut pe români să își eficientizeze consumul. În schimb, la celelalte grupe de produse creșterile sunt pe toată linia. Adică, față de anul trecut, consumul de produse alimentare, băuturi și tutun a crescut cu 6,1%, iar cel de produse nealimentare a înregistrat o creștere cu 3,8%.

Cu un consum al populației în regres, România nu mai este campioană europeană la acest capitol, fiind egalată de țări precum Ungaria, Cipru și, parțial, Croația, în trimestrul al doilea al acestui an.

Viteza de creștere a consumului rămâne redusă, comparativ cu anul trecut. Banca Națională a României a anunțat că pregătește măsuri de limitare a creditării. Este posibil ca acestea să fie implementate chiar până la sfârșitul anului în curs. Măsura băncii centrale va fi încă o frână în calea creșterii consumului. Limitarea creditului de consum va reduce din apetitul românilor pentru cumpărături fie că este vorba de mărfuri alimentare sau nealimentare.

Încetinirea consumului va determina și încetinirea creșterii economice. Compensarea ar trebui să vină de la investițiile publice. Dacă acestea ar prelua rolul de motor al creșterii economice, atunci economia României ar avea o dinamică durabilă. În plus, s-ar atenua și presiunea inflaționistă și presiunea pe cursul valutar, generată de creșterea importurilor destinate consumului.