Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


FMI, pesimist în privinţa creşterii economice. Ce spune Ionuţ Dumitru (Consiliul Fiscal)?

Ionut Dumitru economist sef Raiffeisen Bank alocatii TVA.jpg

Ionuț Dumitru analizează dublarea alocațiilor, reducerea TVA și proiectul de buget pe 2020
Ionuț Dumitru analizează dublarea alocațiilor, reducerea TVA și proiectul de buget pe 2020

Fondul Monetar Internaţional a revizuit în scădere prognoza de creştere economică a României în acest an. Astfel, experţii FMI se aşteaptă ca economia să crească doar cu 4%, faţă de prognoza de cinci procente de astă primăvară.

Revizuirea FMI este justificată, dar uşor optimistă, spune la RFI preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru: „Creşterea economică de 4% prognozată de FMI mi se pare o creştere economică plauzibilă, uşor optimistă. Este absolut clar că nu mai putem să avem mai mult de 4% anul acesta, în nici un caz ceea ce prognozează Guvernul, 5,5% nu este un scenariu imposibil, dar este foarte puţin probabil, extrem de puţin probabil. Ar însemna o accelerare foarte puternică în trimestrele trei şi patru, ceea ce nu vedem că ar avea vreo substanţă sau nu ar avea vreo argumentaţie”.

Preşedintele Consiliului Fiscal precizează că vom asista în continuare la o temperare a consumului, principalul factor pe care se bazează creşterea economică a României: „Consumul a avut două trimestre foarte slabe şi anume trimestrul patru de anul trecut şi trimestrul unu de anul acesta. În trimestrul doi de anul acesta, consumul şi-a revenit. De ce a avut o evoluţie slabă consumul anul trecut? În primul rând, pentru că am asistat la o deteriorare foarte puternică a sentimentului consumatorului pe finalul anului trecut, începutul acestui an, în condiţiile în care exista acea discuţie şi incertitudine legată de evoluţia salariilor nete, după trecerea contribuţiilor sociale de la angajator la angajat (...). Consumul rămâne în continuare factorul principal de creştere economică. E adevărat, ritmul de creştere a consumului nu mai e la fel de mare ca anul trecut, nici nu putea să fie”.

 
Ionuţ Dumitru, despre prognoza FMI privind creşterea economică de 4% în 2018