Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Proiect PSD: Evazioniștii scapă de răspunderea penală, dacă achită prejudiciul. Analist: Măsură nepotrivită, cu rezultate incerte

Evazioniștii ar putea scăpa de răspunderea penală, dacă achită prejudiciul adus statului. Un proiect de lege al deputatului PSD Cătălin Rădulescu a fost adoptat de Comisia juridică din Camera Deputaților. ”Avem de a face de fapt cu o amnistie fiscală cu rezultate sunt incerte”, declară, la RFI, consultantul fiscal Gabriel Sincu.

Comisia juridică a adoptat marți un proiect care prevede că persoanele acuzate de evaziune fiscală scapă de urmărirea penală dacă achită prejudiciul plus 20% din suma datorată

Este vorba despre o propunere legislativă a deputatului PSD Cătălin Rădulescu, ajustată de deputații juriști din PSD și UDMR. Important de menționat: de această prevedere se poate beneficia o singură dată, iar clemența față de evazioniști ar urma să se aplice inclusiv în cursul judecății penale, până la finalizarea procesuluii.

În favoarea inițiativei au votat deputații de la PSD, ALDE și UDMR. Parlamentarii USR au votat împotrivă, iar liberalii s-au abținut. Proiectul va intra cel mai probabil miercuri la votul final al plenului Camerei Deputaților, care este for decizional.

”Avem de a face de fapt cu o amnistie fiscală care este puțin nepotrivită și ale cărei rezultate sunt incerte”, declară, la RFI, consultantul fiscal Gabriel Sincu. El spune că ”o simplificare a administrației fiscale” ar fi de dorit înaintea oricărei alte măsuri de contracarare a evaziunii fiscale.

”După părerea mea, șansele de a recupera ceva mai mulți bani sunt destul de mici, având în vedere că hoțul neprins e negustor cinstit. Nu știu în ce măsură s-a făcut o analiză și o inventariere a dosarelor curente și despre ce sume vorbim. Nu cred că rezultatele vor fi cele scontate. Nu înțeleg graba de a adopta o astfel de lege. Este o chestiune foarte sensibilă. Dacă legea nu este făcută bine, rezultatele nu vor veni și va cădea în derizoriu în ochii opiniei publice. Eu cred că, înainte de a intra în zona de evaziune fiscală, statul ar trebui să facă tot ce e posibil pentru a colecta ce se poate de la contribuabilii de bună credință. În plus, o simplificare a administrării fiscale cu siguranță că ar duce la mult mai bune rezultate pentru autoritătea fiscală”.

 
Proiectul care prevede iertarea evazioniștilor care achită prejudiciul îi aparține deputatului PSD Cătălin Rădulescu