Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cum luptă Londra cu „banii negri”

harrods.jpg

Soția unui fost bancher din Azerbaidjan a cheltuit, într-un deceniu, 16 milioane de lire sterline la magazinul Harrods din Londra.
Soția unui fost bancher din Azerbaidjan a cheltuit, într-un deceniu, 16 milioane de lire sterline la magazinul Harrods din Londra.
Sursa imaginii: 
pixabay.com

Zamira Hajiyeva a devenit peste noapte un nume cunoscut. Cum? Hajiyeva a cheltuit, între anii 2006 și 2016, la magazinul Harrods din Londra 16 milioane de lire sterline. Banii au fost plătiți pentru produse de lux, de la vinuri fine până la bijuterii. De exemplu, într-o singură zi, Zamira a cheltuit 150.000 de lire sterline.

Zamira Hajiyeva este soția unui fost bancher din Azerbaidjan care din anul 2016 este condamnat pentru fraudă și corupție. Acesta a fost președinte al Băncii Internaționale a Azerbaidjanului, o societate bancară cu capital de stat, și a demisionat în anul 2015 din motive de sănătate. Numai că un an mai târziu, adică în 2016, Hajiyev a fost condamnat la 15 ani de închisoare pentru deturnare de fonduri și fraudă. Se poate observa cu ușurință că perioada în care Zamira Hajiyeva a cheltuit zeci de milioane de lire corespunde cu anii în care soțul acesteia era bancher.

Dar cumpărăturile de la Harrods nu sunt singurele făcute de familia azeră la Londra. În anul 2009, a fost cumpărată o casă într-un cartier de lux în valoare de 11,5 milioane de lire sterline. Proprietatea imobiliară a fost achiziționată printr-o companie înregistrată în Insulele Virgine, un paradis fiscal britanic. De asemenea, în anul 2013, doamna Hajiyeva a cumpărat un club de golf în valoare de 10,5 milioane de lire.

Abia săptămâna trecută, agenția britanică de luptă împotriva crimei organizate a declanșat o investigație împotriva familiei Hajiyev prin emiterea unui decret privind o bogăție care nu poate fi justificată. Este o premieră istorică pentru Marea Britanie, o procedură cerută insistent de militanții luptei împotriva corupției, care a fost adoptată legal începând cu anul acesta. Prin această procedură, agenția britanică poate cere unei persoane să își justifice originea averii.

Este un demers care are ca obiectiv reducerea sumelor de „bani negri” care sunt „spălați” în Londra. Capitala britanică atrage ca un magnet bani ai oligarhilor ruși, ai prinților petrolului sau din alte colțuri ale lumii.

De altfel, piața imobiliară londoneză este de mulți ani ținta unor investiții care ridică multe semne de întrebare. Un raport publicat, în anul 2015, de către Transparency International arată că aproximativ 40.000 de proprietăți imobiliare sunt deținute de societăți înregistrate în paradisuri fiscale, fără să se dezvăluie identitatea reală a proprietarului.

Bineînțeles, utilizarea zonelor offshore nu înseamnă neapărat că este vorba despre spălare de bani, dar autoritățile confirmă că imobilele din Londra sunt o țintă pentru „banii negri” din întreaga lume. De exemplu, între anii 2004 și 2014 unitatea anti-corupție a Scotland Yard a deschis anchete care vizează o valoare totală de 180 milioane de lire. Dar aceasta nu este decât „partea văzută a aisbergului”, după cum estimează specialiștii britanici.

De exemplu, fiul lui Muammar al-Ghaddafi a cumpărat o vilă de lux. Există și o adevărată filieră nigeriană. Președintele Senatului nigerian are un mic hotel, vicepreședintele Senatului are un apartament, fostul ministru al petrolului a cumpărat un penthouse într-o zonă bună, iar chiar fostul președinte al Nigeriei a făcut un plasament imobiliar în Londra.

Interesant este că pentru a sensibiliza opinia publică asupra acestei teme, mai multe organizații care luptă împotriva corupției au organizat, anul trecut, în luna septembrie, o vizită în mai multe cartiere din Londra pentru a prezenta mai multe case sau apartamente suspecte că au fost achiziționate prin spălare de bani.

În tot acest timp, în România se propun legi care să îi scutească pe evazioniști de pedeapsa cu închisoarea în schimbul plății prejudiciului, iar vilele și mașinile de lux achiziționate sunt ignorate cu nonșalanță de autoritățile române.

 
Cum luptă Londra cu „banii negri” (AUDIO)